Organisaties willen menstruatie-armoede aanpakken met meer uitgiftepunten

Flink wat vrouwen in Nederland hebben te weinig geld om menstruatieproducten te kopen en dat maakt dat ze niet gelijkwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij. Daar moet verandering in komen, vindt de organisatie Bloody Basics die zijn oorsprong vindt in het noorden van onze provincie. Ook zouden en meer uitgiftepunten voor menstruatieproducten moeten komen voor vrouwen die het niet kunnen betalen.
Menstruaasje-earmoede kin liede ta sûnensrisiko's:
Menstruatie-armoede is een groot probleem in Nederland. Bijna 1 op de 10 vrouwen in ons land hebben niet genoeg geld om iedere maand menstruatieproducten te kopen. Er zijn niet veel voedselbanken waar maandverband, tampons en andere producten te krijgen zijn, terwijl de vraag ernaar welgroot is.

Uitgifte bij voedselbanken

Voedselbank Kollumerland en Voedselbank Dantumadiel zijn wel uitgiftepunten voor menstruatieproducten, maar het zouden er meer moeten zijn, vindt Minke van der Goot van Stichting Voedselbank Kollumerland.
"We krijgen elke maand een doos vol maandverband, tampons en menstruatiecups van Stichting Armoedefonds. Maar helaas zijn wij bijna de enige voedselbank in Friesland, terwijl veel meer voedselbanken hier gebruik van kunnen maken", zegt Van der Goot.

Dubbel taboe

Belangenorganisatie Bloody Basics riep de overheid op om menstruatie-armoede uit Nederland te verbannen. "We zeggen ook wel dat er een dubbel taboe op zit. Aan de ene kant praten we sowieso niet zo graag over onze ongesteldheid. Aan de andere kant zit op armoede ook een taboe, dus het is dubbel zo zwaar", zegt voorzitter Rixt van Dongera van Bloody Basics.
© ANP
Menstruatie-armoede heeft grote gevolgen, vertelt Van Dongera. "Vrouwen die krap bij kas zitten, gebruiken sokken, oude kranten of oude kleding in plaats van maandverband. Het brengt dus een gezondheidsrisico met zich mee. Ook zijn er zo'n 25.000 meisjes en vrouwen in Nederland die school of werk missen, omdat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten. Het is dus ook echt een sociaal probleem."