Fryske freonen beklimme Kilimanjaro om omtinken te freegjen foar alzheimer

12 okt 2021 - 06:38

Titus Vogt, Jogchum van der Woude en Eelke Krol sille de Kilimanjaro beklimme om jild op te heljen foar de stichting 'Ik ben Wil'. Wil is de mem fan Vogt. Sy ferstoar ferline jier, ûnder oare troch de sykte fan Alzheimer.

Eelke Krol, Titus Vogt en Jogchum van der Woude beklimme de Kilimanjaro - Foto: Marit Anker

"Toen we het idee opperden, wisten we niet eens hoe hoog de Kilimanjaro is", seit Vogt. De berch yn Tanzania is hast 6.000 meter, de heechste berch fan Afrika.

De manlju binne no hurd oan it trainen. "Wij zitten komend weekend in Oostenrijk, dan gaan we hoogtetrainingen doen. We hebben nog meerdere trainingskampen en we trainen al een halfjaar minimaal vier keer per week."

Tichter by mem

De beklimming wurdt in flinke útdaging, mar dat is gjin probleem. "We gaan uitdagingen niet uit de weg. Ik denk dat het een fantastisch project is. Als we op die top staan, zijn we allemaal een stukje dichter bij mijn moeder."

Titus Vogt oer de beklimming

De manlju steane der net allinnich foar. "Naast ons gaat een compleet team van sherpa's mee: een kok, een arts, een fysiotherapeut. Dagelijks hebben we zo'n drie liter water nodig. Dat kunnen we zelf niet meenemen, dus dat wordt allemaal voor ons naar boven gebracht", seit Jogchum van der Woude.

Foto: ANP

Neffens him kin de hichte wolris in probleem wurde. "Ik denk dat onze grootste tegenstander de hoogte gaat worden en dan met name de ijle lucht. Conditioneel zijn we er klaar voor, maar wat we daar op hoogte tegen gaan komen, weten we nog niet."

Ek de temperatueren meitsje it dreech: "Het temperatuurverschil tussen beneden en boven is zo'n vijftig graden. Dat zijn de uitdagingen waar we mee te maken krijgen en waar we eigenlijk niet op kunnen trainen. Maar we gaan het zien. We hebben er zin en vertrouwen in."

Jogchum van der Woude oer de útdagingen fan harren tocht

-.
(Advertinsje)
(Advertinsje)