'Gasprijscompensatie niet genoeg voor mensen met lage inkomens'

Met de compensatie voor de hoge gasprijzen wil de regering mensen met een smalle beurs tegemoet komen. Maar juist voor die groep is elk tientje extra dat moet worden uitgegeven, er één te veel, zegt Elly Wijnia van IDO Harlingen.
Gasprijzen zorgen bij sommige mensen voor paniek
De hoge rekeningen zullen ervoor zorgen dat veel meer huishoudens een beroep moeten doen moeten op de voedselbank, is de voorspelling van Elly Wijnia van IDO Harlingen, het Interkerkelijk Diaconaal Overleg.
"Ik werk met cliënten die nu net genoeg hebben. Dan komt daar een gasrekening bij die honderden euro's hoger uitvalt. Dan heb je niets aan een paar tientjes minder."
Wijnia breekt haar hoofd over alle problemen die haar cliënten tegenkomen: "Deze hoge rekening komt zo bovenop alle andere verhogingen. De zorgpremie is ook gestegen bijvoorbeeld. Dat geeft al zorgen bij mensen. Ik weet dat er mensen in paniek zijn. Dat ze niet weten hoe ze de rekeningen moeten gaan betalen."

Kaartenhuis

Het is een kaartenhuis dat makkelijk instort, zegt Wijnia. "Dan kunnen ze die ene rekening niet betalen en als gevolg daarvan een andere ook niet. Bedenk dat sommige mensen in de schuldhulpverlening zitten. Ze mogen dan geen nieuwe schulden maken want anders liggen ze er zomaar uit. Maar hoe dan?"
Met de tips die het overal gegeven worden, kunnen de cliënten van Wijnia niets, zegt ze. "Ze zeggen dat de verwarming dan maar van 20 naar 19 graden moet. Maar die staat daar al op 18. Wat je krijgt is dat ze 'm helemaal niet meer aanzetten, met alle gevolgen van dien voor oude mensen, jonge kinderen of mensen die gewoon ziek zijn."
"Ik verwacht echt dat veel mensen die nu niet naar de voedselbank hoeven, daar straks wel op zijn aangewezen.
Elly Wijnia van I.D.O. Harlingen
De oplossing is niet zomaar voor handen, weet ook Elly Wijnia. Ze houdt haar hart vast voor de komende wintermaanden. "Ik verwacht echt dat veel mensen die nu niet naar de voedselbank hoeven daar straks wel op zijn aangewezen."

Isolatie

De mensen die al genoeg geld hebben investeren op dit moment veel in betere isolatie van de huizen. Isolatiebedrijven kunnen het werk nauwelijks aan. Het bedrijf Koston Noord BV uit Zweins ziet een stijging van 20 procent in het aantal orders. Dirk Jan Brouwer: "Je kan echt vernemen dat sinds het in de politiek gaat over de hoge gasprijzen, wij het extra druk hebben."
Mensen willen nu zo gauw mogelijk isoleren om te besparen op de rekeningen." Het gaat dan meestal om isolatie van de muren met piepschuimballetjes. Maar ook de isolatie van daken gebeurt nu veel. "Het is één dag werk die je, afhankelijk van het weer, in drie tot vijf jaar heb je het terugverdiend. Het kan makkelijk uit."