Hayo Apotheker (D66) over formatie: "Dit is een nieuwe ronde, nieuwe kansen"

02 okt 2021 - 09:00

Apotheker vindt dat met het nieuwe kabinet een nieuwe weg moet worden ingeslagen: "Dit is een nieuwe ronden, nieuwe kansen". De formatie duurt ondertussen bijna zeven maanden, maar is deze week weer een klein stukje opgeschoten, nadat Kaag aangaf dat D66 het in de formatie toch met de ChristenUnie wil proberen.

Foto: Omrop Fryslân

Oud-burgemeester en oud-minister Hayo Apotheker van D66 wil de nieuwe stap in de formatie nog niet als winst zien. "Geen overwinning, die moet nog komen. De onderhandeling zullen moeten aangeven wat voor regeerakkoord dit wordt en of die wel voldoet aan de problemen van vandaag en morgen, en of daar voldoende progressief gehalte in zit."

D66 valt volgens Apotheker niets aan te merken. "Wat ze hebben gedaan is zeggen 'er zijn geen alternatieven meer, wij hebben maandenlang geprobeerd Nederland nog een tweede of derde progressieve partij te geven', het valt ons niet te verwijten dat we nu op deze formule met de huidige vier partijen uitkomen."

Toch met ChristenUnie

Zijn partij heeft in deze formatie dus uiteindelijk sommige eisen los moeten laten. "Dat is geen knieval, dat is gewoon inzien dat dit land geregeerd moet worden en dat zie ik als een kracht."

Hayo Apotheker over wat er misging bij de formatie:

Door het loslaten van de eisen is nu wel weer ruimte in de formatie. Dat betekent niet dat het de schuld van D66 is dat de formatie zo lang niet van de grond kwam, zegt Apotheker: "Ze hebben allemaal verkeerde posities ingenomen, en je kunt ook voor iedereen begrip hebben."

Bestaande coalitie doorzetten

Het lijkt er nu op dat dezelfde vier partijen die eerder dit jaar opstapten naar aanleiding van de toeslagenaffaire, opnieuw een kabinet zullen vormen. Volgens Apotheker mag het niet zo zijn dat de lijn van het vorige kabinet daarbij wordt doorgezet. "Dit moet niet gewoon Rutte IV worden, hetzelfde als Rutte III; dit moet Rutte 2.0 worden."

In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Hayo Apotheker.

Hij denkt dan ook niet dat dezelfde lijn zal worden doorgezet. "Het is een hele nieuwe politieke situatie. We hebben een nieuwe agenda, nieuwe politieke verhoudingen. D66 is voor het eerst de tweede partij van het land en het CDA is tien zetels kleiner. Vier jaar geleden waren ze even groot, en dat betekent iets voor hoe je gaat samenwerken. Het progressieve gehalte zal groter worden."

Hayo Apotheker over 'het huwelijk zonder liefde':

Dat 'progressieve gehalte' komt dan wel voor de rekening van D66. "Dat is een grote verantwoordelijkheid. Als dat niet lukt, dan komt er een eindafweging bij al die partijen en daarom wordt de komende maanden zo belangrijk."

De partijen zullen opnieuw naar elkaar toe moeten komen in de formatie. Volgens Apotheker zal dat wel lukken: "Er zijn jongeren die in opstand komen die geen woning kunnen krijgen, er zijn boeren die geen duidelijkheid hebben over landbouwhervormingen, er zijn Urgenda-rechtszaken over klimaat die deze regering verliest, zorgpersoneel organiseert stakingen. Dit kabinet heeft een nieuwe zware agenda, met een nieuwe politieke verdeling."

Hayo Apotheker over de formatie:

(Advertentie)
(Advertentie)