Spuitfrije sônen om soargen oer bestridingsmiddels yn blommetylt wei te nimmen

Spuitfrije sônen moatte de oplossing wurde foar de soargen oer de blombolletylt yn gemeente De Fryske Marren. Boeren meie dan binnen 50 meter fan harren hûs gjin bestridingsmiddels op it lân brûke. Dat smyt fragen op.
© Shutterstock
Benammen yn Wikel, Aldemardum en Nijemardum libje fragen oer it gebrûk fan de middels en de sûnens fan minsken. Bouboeren brûke bestridingsmiddels by de tylt om ûngedierte tsjin te gean. Omwenners fan de perselen meitsje har soargen oer de gefolgen foar it bioferskaat en harren eigen sûnens.
"We hebben al een behoorlijke tijd gesprekken met inwoners", seit wethâlder Irona Groeneveld. "Die maken zich zorgen over de bollenteelt en gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden."
En se ha dus alderhande soarten fragen: "Welke invloed heeft dit gif op mij? Wat gebeurt er met de omgeving en de natuur als de middelen overwaaien naar mijn tuin of een ander gedeelte? Op landelijk niveau is er nu onderzoek naar deze gevolgen."
Wethâlder Groeneveld oer de spuitfrije sône
Yn in part fan De Fryske Marren soargje de fragen foar ûnrêst. Om dy tsjin te gean, soe in spuitfrije sône tapast wurde kinne, tinkt de gemeente. In boer mei dan op 50 meter fan in hûs net mear spuitsje.

Mooglik fergunning oanfreegje

It is in plan dat der krekt leit en dat de gemeente noch fierder útwurkje moat. Groeneveld: "Er zijn percelen waar boeren nu al werken, die laten we mogelijk op de oude voet verder gaan. Voor andere percelen kan het zijn dat boeren een vergunning aan moeten vragen."
"Het kan dus wel zo zijn dat boeren toch nog in die vijftig meter werken, maar dan moeten zij goed onderbouwen en laten zien dat je de gezondheid van de mensen niet benadeeld."

'Ryk moat meidwaan'

De gemeente set no stappen, mar soe graach sjen dat it Ryk ek meidocht. "Er zijn over dit onderwerp nog wat te weinig wetten. Er is wel wet- en regelgeving die voorziet in de uitloop van bestrijdingsmiddel naar het water, maar gezien de landelijke zorg over de verspreiding door de lucht denk ik dat onze Rijksoverheid daar wel wat meer aandacht aan mag besteden."