'Fergunning oan NAM kin wegere wurde, mar tsjin in priis'

14 sep 2021 - 18:58

In minister soe in fergunning lykas foar gaswinning wol ynlûke kinne, mar de fraach is oft de minister dan ek ree is om de priis dêrfan te beteljen. Dat seit Avelien Haan, dosint-ûndersiker bestjoerskunde oan de Thorbecke Academie yn Ljouwert.

De Waadsee by Ternaard - Foto: ANP

Yn prinsipe kin demisjonêr minister Stef Blok de fergunning oan de NAM om gas te winnen yn de Waadsee net wegerje, neffens Haan. "Je wilt een betrouwbare overheid zijn. Er is een afweging gemaakt en als die afweging ertoe heeft geleid dat je een vergunning toekent, dan kun je daarna moeilijk zeggen dat je er anders over denkt."

It is dus hiel dreech om in fergunning yn te lûken, as dy ienkear ferliend is. "Het kan wel, maar er zijn wel regels voor", seit Haan. "Er moet iets gewijzigd zijn in de techniek bijvoorbeeld. Het kan ook zo zijn dat je destijds verkeerde informatie had en dus niet een goede afweging kon maken."

NAM kin jild easkje

En as je al in fergunning ynlûke, hat dat ek gefolgen. "Je voorkomt dan dat een marktpartij inkomen krijgt en winst kan maken. Dat bedrijf heeft soms al wel investeringen gedaan, je hebt dus schade veroorzaakt bij die partij. Dat moet je ook meenemen in je besluit."

Avelien Haan, dosint-ûndersiker bestjoerskunde oan de Thorbecke Academie - Foto: Simone Scheffer Omrop Fryslân

Hoefolle jild oft de NAM eventueel claime kin, mochten se de fergunning dochs net krije, is net dúdlik. "Maar de NAM staat niet bekend om z'n goedkope projecten."

Nije wetjouwing komt foar Ternaard te let

Uteinlik kin de polityk derfoar soargje dat de oerheid earder in fergunning wegerje kin. "De Tweede Kamer zou ruimere voorwaarden kunnen formuleren voor het intrekken van een dergelijke vergunning. Dan zouden er meer mogelijkheden zijn. Voor de situatie in Ternaard zou dat alleen geen oplossing zijn, daarvoor komt zoiets te laat."

Woansdei praat de Twadde Keamer oer gaswinning. Wat kinne se wol dwaan? Haan: "De Kamer kan een motie aannemen waarmee ze de minister oproepen dat hij moet onderzoeken hoe hij de vergunning tóch in kan trekken. Al zou dat ongetwijfeld betekenen dat er elders gas gewonnen moet worden, want er is nog steeds een voorraad gas nodig."

Ik kan me voorstellen dat een partij als de NAM op den duur gevoelig wordt voor de druk vanuit de samenleving.

Avelien Haan

As de minister fan de Keamer de opdracht krijt om de fergunning yn te lûken, bringt dat him yn 'e lytse loege by de NAM. "Maar van een minister mag je verwachten dat hij daarmee om kan gaan."

Der is noch in lytse mooglikheid, tinkt Haan. "Ik kan me wel voorstellen dat een partij als de NAM op den duur gevoelig wordt voor de druk vanuit de samenleving. Ze hebben niet voor niets een proces in Ternaard gedaan, waarbij ze kijken naar het draagvlak, de veiligheid en andere voorwaarden."

(Advertinsje)
(Advertinsje)