Klooster Claercamp krijgt monumentenstatus én primeur

Het voormalige klooster Claercamp bij Rinsumageest wordt aangewezen als rijksmonument. De eigenaren van het monument krijgen bovendien het allereerste rijksmonumentenpaspoort van Nederland.
Ton Stierhout van museum Claercamp toont waar het klooster stond © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Met zo'n paspoort krijgen de eigenaren informatie over hun monument. Er staat ook in hoe ze het best met het monument om kunnen gaan: wat kan wel en wat niet? Die paspoorten zijn een nieuw initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Grootste klooster van Fryslân

Het klooster kwam in de 12e eeuw voor het eerst in de boeken voor. Het was het grootste klooster van Fryslân. Officieel wordt het klooster tegenwoordig Klaarkamp genoemd, maar lokaal staat het ook wel bekend als Claercamp.
Kort voor 1165 kwamen broeders van een Franse kloosterorde naar Rinsumageest. Dat waren cisterciënzers. Ze bouwden een klooster op een terp van vier meter hoog. Halverwege de veertiende eeuw liepen er ongeveer 700 monniken rond en werd het terrein uitgebreid tot 60 hectare.
Zo zag het klooster eruit © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Het eiland Schiermonnikoog heeft zijn naam te danken aan het klooster, vanwege de kleur van de pijen die de monniken droegen. Schier betekent grijs.
In de zestiende eeuw, in de Tachtigjarige oorlog, werd het klooster ontmanteld en afgebroken. De bestuurders van Fryslân waren bang dat de Spanjaarden Claercamp zouden gebruiken als aanvalsbasis.
© Omrop Fryslân
Van het klooster is nu bijna niets meer over. De oude terp is helemaal afgegraven. Toch vindt de Rijksdienst dat het een rijksmonument moet zijn. In de bodem liggen nog belangrijke resten van Claercamp. Daar moet zuinig mee worden omgegaan, vindt de Rijksdienst. Daarom wordt het terrein nu beschermd.
Verslaggever Jantine Weidenaar in gesprek met Ton Stierhout