Grote zorgen over Thialf: "We leven op een vulkaan"

08 sep 2021 - 07:52

Er hangen donkere wolken boven ijsstadion Thialf in Heerenveen. Dat is al een poos zo, maar een nieuwe brief van het provinciebestuur maakt dat opnieuw heeld duidelijk. Thialf kan geen tegenvallers meer gebruiken, want anders is een faillissement niet uit te sluiten.

Sander de Rouwe bij Thialf - Foto: ANP

"Het is serieus", zegt sportgedeputeerde Sander de Rouwe. De provincie heeft zich vijftien jaar hard ingezet voor Thialf, ook financieel. Een faillissement zou een fiasco zijn. "Het moet die kant absoluut niet opgaan."

Nieuwe oproep aan Den Haag

En dus doet De Rouwe opnieuw een beroep op Den Haag. "We denken dat het vanzelfsprekend is dat de gemeente Heerenveen en de provincie meedoen, maar we kunnen dat niet volhouden. We zijn trots op het schaatsen, maar ook Den Haag moet geld uittrekken."

Een verlaten Thialf - Foto: ANP

In Den Haag hebben ze momenteel andere zaken aan hun hoofd. De verkiezingen zijn bijna een halfjaar geleden en een nieuw kabinet lijkt nog ver weg. En als er al partijen met elkaar een nieuw regeerakkoord gaan bespreken, dan is Thialf in elk geval niet het eerste onderwerp.

De impasse in Den Haag helpt niet.

Gedeputeerde Sander de Rouwe

De Rouwe houdt toch vertrouwen. "Ik zie de stappen die zijn gezet. Voor het eerst staat Thialf op de agenda en zijn Kamerleden op bezoek geweest."

Hij doelt op begin juli, toen meerdere partijen in het ijsstadion waren om de problematiek te bespreken. Er waren veel mooie woorden en sympathie, maar daar is het voorlopig bij gebleven. En zolang er geen nieuw kabinet is, verandert dat waarschijnlijk ook niet.

"De impasse in Den Haag helpt niet", moet ook De Rouwe erkennen. "Maar daarmee is de problematiek niet van de baan."

Kan zo niet doorgaan

In principe houdt het ijsstadion het de komende twee jaar nog wel vol. "Omdat we een krediet hebben gegeven. Maar het kan zo niet doorgaan. Als er nu een groot probleem komt, is er geen geld om dat te betalen. We leven een beetje op een vulkaan."

Opvolger heeft ook iets

De Rouwe is aan zijn laatste maand bezig als gedeputeerde. Hij wordt burgemeester van Kampen. Friso Douwstra is naar voren geschoven als opvolger in het provinciebestuur.

"Het is lastig om dit dossier zo achter te laten", zegt De Rouwe. "Ik denk dat ik zo'n 30 dossiers heb, bij de meesten gaat het goed. Maar Thialf is nog niet klaar. Dat vind ik persoonlijk lastig. Ik wil de klus wel afmaken, maar soms kan dat niet. Aan de andere kant: dan heeft mijn opvolger ook iets."

Deputearre Sander de Rouwe

(Advertentie)
(Advertentie)