Sprintertrein rijdt voortaan door naar Zwolle: "Scheelt me bijna een halfuur"

Treinreizigers op de stations Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega zijn voortaan sneller in andere delen van het land. De sprintertrein Leeuwarden-Meppel gaat vanaf maandag door naar Zwolle.
De earste sprinter moandeitemoarn betiid:
Dat betekent dat reizigers uit die dorpen - als ze naar Zwolle (of verder) willen - niet meer over hoeven te stappen in Meppel of Heerenveen.
"Ik ben nu sneller op school in Zwolle", zegt de eerste reiziger die maandagochtend op de sprinter zat te wachten. "Het is voor mij een heel groot voordeel. Nu is het een half uur en eerst was het bijna een uur."
Een andere vrouw is ook op de eerste dag al overtuigd: "Hij moet blijven, zeker weten." Ze gaat regelmatig bij haar zoon op bezoek in Noordwijk en moest voorheen altijd overstappen. "De andere trein gaat heel veel haltes voorbij. Ook waar ik woon, dat is best wel vervelend. Dit vind ik dus heel fijn."
Dit betekent heel veel voor de dorpen.
Ton Ettema van reizigersorganisatie ROCOV
Reizigersorganisatie ROCOV heeft jarenlang gelobbyd om de sprinter tot en met Zwolle voor elkaar te krijgen. Voorzitter Ton Ettema noemt deze dag zelfs een 'feestje'. "Dit betekent heel veel voor de dorpen", zegt Ettema.
Gedeputeerde Avine Fokkens en wethouder van de gemeente Leeuwarden Friso Douwstra gingen maandagochtend ook mee in de eerste sprinter. Ze hebben er bij de NS en het Rijk lang op aangedrongen om deze verbinding te realiseren.
Daarvoor moest er wel een nieuw stuk spoor komen in Zwolle. Dat was lang een obstakel, maar uiteindelijk heeft het Rijk geld uitgetrokken voor het project.

December

Normaal gesproken voert de NS pas in december nieuwe dienstregelingen door, maar omdat de nieuwe infrastructuur in de zomer al klaar was, wilden ze niet meer langer wachten. "Daarvoor hebben we contact opgenomen met de provincie, want daarvoor moet er wel een brug één minuut minder lang open", legt regiodirecteur Maarten Haverkamp uit.
"Zo precies komt het soms, op één minuut. Het maken van een dienstregeling is een hele complexe puzzel", zegt Haverkamp. De provincie kon de belofte van de brug wel doen en dus rijdt vanaf deze week twee keer per uur een sprinter van Leeuwarden naar Zwolle.
Verslaggever Lars de Leeuw ging mee in de eerste sprinter