"Rotten by Voedselbank is echt in seldsumheid"

11 aug 2021 - 13:00

It komt selden foar dat der ûngedierte by in Voedselbank fûn wurdt, seit Henk van der Meer fan de lanlike Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Dat der rotten oantroffen wurde, lykas yn Ljouwert it gefal wie, is hielendal in seldsumheid.

Voedselbank Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân

"In de afgelopen tien jaar is dit misschien de tweede keer dat we alles weg moeten gooien. Dat betekent dat de situatie ernstig was", sa seit Van der Meer.

Dat der mûzen op in gebou mei iten ôfkomme, is op himsels net sa frjemd. "Maar als je daar op tijd bij bent met ongediertebestrijding, dan heeft het geen ernstige gevolgen. Maar als je dat een aantal weken op z'n beloop laat, kan het wel snel gaan. Wanneer je dan zoveel ongedierte hebt, heb je geen andere keuze dan het weggooien van voedsel."

Protokol

Van der Meer leit út dat der wol protokollen binne. "Er is een handboek voedselveiligheid voor alle 171 Voedselbanken in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert en kan net zoals bij bedrijven optreden en overgaan tot sluiting."

Ferantwurdlikens

Van der Meer leit út dat it mar krekt fan de situaasje ôfhinget wa't der ferantwurdlik foar is. "De gemeente hoort op te treden bij bijvoorbeeld ratten aan de waterkant. Maar als ze eenmaal binnen zijn, moet de Voedselbank zelf actie ondernemen. Door een professionele ongediertebestrijder, want zoiets kun je niet zelf."

Henk van der Meer fan Voedselbanken Nederland

Yn Ljouwert wie al bekend dat der ûngedierte wie en der wie ek al in bestrider ynskeakele. Mar dat hat net holpen. "Muizen en ratten vermenigvuldigen zich ontzettend snel. Als er dan even geen aandacht voor is, dan is het zomaar gebeurd", jout Van der Meer oan.

De einferantwurdlikens leit neffens him yn 't earste plak by Stichting Voedselbanken Leeuwarden. "Het is een zelfstandige stichting die lid is van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Zij kunnen hulp inroepen van ons voor advies en training. Maar het is hun verantwoordelijkheid om problemen met ongedierte op te lossen."

Itensbonnen

De lanlike feriening kin wol helpe mei it oanbieden fan iten, seit Van der Meer. "We hebben met Leeuwarden afgesproken dat als de zaak weer opengaat, wij vanuit de landelijke organisatie wat extra voedsel kunnen leveren. Maar in eerste instantie moet een stichting zelf voor de calamiteiten zorgen."

As it sa is dat de rotten fan bûten komme, soe der ek stipe komme kinne fan de gemeente. "Als de gemeente steken heeft laten vallen, zou je ook kunnen zeggen dat de gemeente meebetaalt aan de bonnen."

(Advertinsje)
(Advertinsje)