Wat is er gebeurd met het Friese scheepswrak bij Flevoland?

10 aug 2021 - 15:28

Joran Smale van erfgoedpark Batavialand wil achterhalen wat er is gebeurd met het scheepwrak dat bij Flevoland is gevonden en dat waarschijnlijk Fries is. De schippersfamilie van het schip komt uit Sneek, denken de onderzoekers. Daar willen ze nu meer over weten.

In de modder van Flevoland liggen flink wat scheepswrakken, maar er was er een bij die het oog trok van conservator Joram Smale. Dat was een scheepswrak waar onderwerpen in zaten zoals een tabaksdoos en Friese oorijzers. Op de objecten staan de initialen van Johannes Cornelis de Jong: de letters ADJ en HDJ zijn terug te vinden op de voorwerpen.

Familie uit Sneek

Smale denkt dat deze Friese oorijzers van de dochters van Johannes Cornelis de Jong waren. Hij kwam erachter dat het schip van een Friese familie was. "Ze komen vermoedelijk uit Sneek. We kunnen ook zien dat die dochters later op verschillende plekken weer hertrouwden", weet Smale. "Dat was ook wel interessant. Ze zijn niet allemaal tegelijk in een scheepsramp op de golven verdwenen. Dus wat is er dan wel gebeurd met het schip?"

Wat is er gebeurd met het schip?

Dat is wat Smale wil weten. "Eigenlijk hebben we het schip zelf nog niet in de bronnen teruggevonden. Wat we wel hebben teruggevonden is een contract uit 1827, waarin diezelfde schipper een nieuw schuitje huurt. Maar die afmetingen daarvan kloppen niet met wat de archeologen in 1957 in de bodem hebben gevonden", zegt Smale.

We zijn benieuwd of mensen ons verder kunnen helpen met de vraag wat er met het schip is gebeurd, en of er nog een naam van het schip is te achterhalen."

Joran Smale van Batavialand

"Nu bestaat het vermoeden dat het schip misschien wel in 1826, 1827 is vergaan, dat ze gered zijn of überhaupt niet aan boord waren. Dat kan ook: dat het schip losgeslagen was, en dat dat dus de reden was dat ze een nieuw schip nodig hadden."

Verhalen, lokale bronnen of familiegeschiedenissen

De onderzoekers konden daarover geen vermeldingen vinden in oude kranten, en ook niet in krantenarchieven. Daarom zoekt Smale nu mensen die hier meer over weten. "We zijn benieuwd of mensen ons verder kunnen helpen met de vraag wat er met het schip is gebeurd, en of er nog een naam van het schip is te achterhalen."

Smale hoopt dat er iemand is met kennis over schepen, of mensen uit de omgeving van Sneek, die verhalen of lokale bronnen kennen, of iets weten over familiegeschiedenissen. Smale: "En dan gaan we er wat van maken, dan kunnen we misschien een leuke tentoonstelling gaan verzinnen."

De oproep van Joran Smale van Batavialand

Trefwoorden: 
Sneek scheepswrak Batavialand
(Advertentie)
(Advertentie)