Kinne wy noch op fakânsje nei it bûtenlân? Fjouwer fragen oan in reisburo

08 jul 2021 - 14:43

Fakânsjegongers dy't nei it bûtenlân wolle, moatte harren goed tariede. Dêr kinst sels oan meihelpe, seit Erik van der Waard fan reisburo InterNoord yn Ljouwert.

Reizgers hawwe in soad fragen:

Foar reizgers nei it bûtenlân wurdt it der net makliker op. Mei de simmerfakânsje foar de doar wolle in soad Nederlanners de grins oer. Mar no't de covidbesmettingen yn Nederlân rap oprinne, kin de kleur fan Nederlân op de Europeeske coronakaart wolris feroarje yn read. Dat betsjut dat Nederlanners miskien net mear wolkom binne yn it bûtenlân.

Reisburo InterNoord kriget in soad fragen fan fakânsjegongers. Ferline jier bellen minsken omdat se net op reis woene. No wolle se goed taret op reis gean en belje se dêroer. Dat is wichtich, omdatst oars it lân net yn komst of wegere wurdst by it fleantúch of oan de grins. De aktuele stân fan saken yn fjouwer fragen oan InterNoord.

Foto: ANP

1. Hoe sit dat mei dy kleuren fan read, oranje en grien?

"De kleurencombinaties zijn adviezen. Bij code oranje mag je het land nog in als daar een geldige reden voor is. Dat moet je zelf in de gaten houden. Code rood is levensgevaarlijk om in en uit te reizen. Vooral voor het buitenland. Je wordt dan niet opgehaald en gerepatrieerd door de Nederlandse overheid. Je moet dan zo snel mogelijk naar huis komen."

2. Smite dy kleurkoades dan wol wat op?

"Het is volstrekt onduidelijk. De media communiceren allemaal iets anders. Het RIVM heeft een andere mening dan de overheid, de Nederlandse overheid communiceert weer iets anders dan de Duitse, de Duitse weer iets anders dan de Belgische en de Belgische weer iets anders dan de Franse."

Als de kleurcode voor Nederland op rood gaat, kun je nog wel naar Ameland, Vlieland of Amsterdam. Maar wij doen veel reizen naar Spanje, Portugal en Griekenland en dat soort bestemmingen. Code rood zou voor ons een ramp zijn."

Foto: ANP

3. Helpt de Europeeske coronakaart?

"De kleuren op de Europese coronakaart zijn in principe duidelijk. Iedereen weet wat de 'stoplichtkleuren' rood, oranje en groen betekenen. Je weet dat groen geen probleem is, dat je bij oranje op moet passen en dat je bij rood moet stoppen."

Het probleem zit hem in het feit dat er geen eenduidig standpunt wordt ingenomen. Het is een oerwoud van verschillende regels en voorwaarden. Het is bijna niet meer bij te houden, maar wij zitten er bovenop."

4, Wat kinst sels dwaan?

"Op wijsopreis.nl staat duidelijke informatie. Houd die site in gaten. Wij als reisburo moeten het ook doen met wat we van de overheid horen. En er is ook nog een reis-app. Het is slim die te downloaden en ook onderweg regelmatig te raadplegen, zodat je op de hoogte bent van de wijzigingen."

(Advertinsje)
(Advertinsje)