Fryske Dokterswacht hat te lijen fan grutte drokte en komt mei oprop

28 jun 2021 - 12:33

Belje de Dokterswacht allinnich by échte spoed; dy oprop docht de Dokterswacht Friesland neidat it dit wykein wer smoardrok wie op de telefoansintrale. De wachttiid rint dêrtroch op oant somtiden wol in oere. "Afgelopen zaterdag hebben we meer dan duizend telefoontjes binnengekregen", fertelt Lilian de Jong fan de Dokterswacht.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

"Dit is heel vervelend", seit Lilian de Jong. "We willen graag een oproep doen: bel alleen als het spoed is, wat niet kan wachten tot je eigen huisarts weer beschikbaar is. En twijfel je: kijk dan bijvoorbeeld op thuisarts.nl. Daar is betrouwbare informatie te vinden."

Klachten dêr't de Dokterswacht net foar is

De Dokterswacht merkt op dat minsken faak belje foar klachten dy't net by de Dokterswacht thús hearre. "Mensen bellen bijvoorbeeld voor een splinter, een ingescheurde teennagel, een muggenbult of bijwerkingen van een coronavaccinatie. Dat zijn geen spoedeisende vragen die gerust kunnen wachten tot de eigen huisarts op maandag of de volgende ochtend weer beschikbaar is."

Oare minsken hingje oan de telefoan om't it wykein har better skikt. "Sommige mensen bellen en geven aan het door de week niet aan tijd te hebben vanwege werk of kinderen. Dan bellen ze in het weekend, terwijl het niet spoedeisend is."

Troch corona duorje telefoanpetearen langer

Wat ek opfalt, is dat de doer fan de telefoanpetearen flink tanimt. "Gemiddeld is het nu ruim acht minuten. Vóór de coronatijd was dat gemiddeld zeven minuten."

Foar in part hat it te krijen mei de coronakrisis, leit De Jong út. "Wij moeten zelf extra vragen stellen aan de telefoon om coronaklachten uit te sluiten. Mensen moeten bijvoorbeeld hun temperatuur van tevoren meten. Dat wordt ook netjes op het bandje uitgelegd, alleen we merken dat mensen daar niet goed genoeg naar luisteren. Dan moet het nog tijdens het gesprek gebeuren, daardoor duurt het langer."

Mûnige minsken

It bart dus te faak dat Dokterswacht Friesland minsken útlizze moat dat sy dochs wachtsje moatte op harren eigen húsdokter. "Ik vind dat lastig. Soms nemen mensen er genoegen mee, maar velen zijn ook heel mondig. Als ze zich zorgen maken en onzeker zijn willen ze toch graag gezien worden."

Lilian de Jong fan de Dokterswacht

Trefwurden: 
dokterswacht spoed
(Advertinsje)
(Advertinsje)