Oerol sjocht tefreden werom op digitale edysje fan Skylger festival

21 jun 2021 - 10:29

Mei it simmerske waar en grôtfolle fearboaten nei Skylge wienen de omstannichheden foar Oerol ideaal. De werklikheid wie wol wat oars, want fanwegen de coronakrisis wie it festival foar it twadde jier op rige sûnder publyk. It festival belibbe foaral in digitale ferzje. Direkteur Siart Smit sjocht wol tefreden werom.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"Het was perfect weer geweest voor een fysiek Oerol, maar dat mocht niet zo zijn. Met wat mocht, hebben we het maximale gedaan", Siart Smit. "We hadden een groot online programma en we hadden veel makers op het eiland die we de gelegenheid hebben geboden om werk te ontwikkelen of af te maken. Dat gaf veel voldoening."

De makkers kamen mei in soad enerzjy fan it eilân. "Ze hebben kunnen werken. Ze weten dat ze bijna weer mogen. Hier hadden ze een aantal dagen de tijd om te werken. Dat kan straks allemaal weer tot uiting komen."

Loyaal publyk

In soad minsken gienen wol nei it eilân, ek al koenen se net nei foarstellingen ta. "Het publiek is heel loyaal. Mensen zeiden, we gaan gewoon en maken er een mooie tijd van. We zagen het ook bij het eerbetoon aan Joop Mulder, het kunstwerk De Streken, daar was het elke dag druk. Mensen hebben echt behoefte aan cultuur. Het aantal Vrienden van Oerol is zelfs in de coronatijd toegenomen."

Se binne alwer dwaande mei takom jier. "We gaan voor een vol festival. Het moet toch een keer lukken. Niemand weet het echt hoe het gaat, maar we kunnen niet anders dan werken aan een volledig programma met veel publiek. De behoefte aan een fysiek festival is er ook bij de mensen, aan ontmoeting."

Siart Smit

Trefwurden: 
festival Skylge Oerol
(Advertinsje)
(Advertinsje)