It Boalserter stedhûs yn 7.500 legoblokjes: "Al met al 15 maanden werk"

14 jun 2021 - 16:37

Patrick Janssen hat 7.500 blokjes brûkt om it Boalserter stedhûs sekuer nei te bouwen mei legoblokjes. "Ik heb de uren niet bijgehouden, want het is tijdverdrijf. Maar ik ben al met al 15 maanden bezig geweest: van het idee tot het zetten van het laatste blokje," seit Janssen. De toer stiet no yn Boalsert yn in winkeletalaazje.

Foto: Patrick Janssen

Janssen is yndustrieel ûntwerper fan berop, mar dat betsjut net dat hy altyd mei Lego dwaande wie. "Toen ik kind was speelde ik wel met Lego. Toen ik ouder werd verwaterde dat wel, maar op een gegeven moment kwam ik in Bolsward een doos met een winterdorp van Lego tegen. Die hebben mijn vrouw en ik gekocht en gebouwd. Ieder jaar kwam er weer wat bij, de kast werd te klein. Van één vensterbank ging het naar twee vensterbanken."

Fan it eigen hûs nei it stedhûs

En sa kamen de legoblokjes dochs wer wat werom. Ferline jier boude Janssen syn eigen hûs nei. "Ik was al jaren bezig om het in de computer te ontwerpen, met een programma van Lego zelf. Toen ik de steentjes had besteld en klaar was met het bouwen, dacht ik: wat ga ik nu doen? Toen ben ik aan het stadhuis begonnen, zonder te weten waar het zou eindigen."

Foto: Patrick Janssen

It wie ek noch in flinke put om de toer nei te bouwen. "Ik heb heel lang tegen het dak zitten hikken, omdat het best wel een lastig ding is met alle dakkapelletjes en hoeken. Dat heb ik een tijdje laten liggen. Later heb ik het weer opgepakt, toen was het ook zo klaar." Janssen tinkt net dat er gau wer oan sa'n put begjinne sil. "Het is best veel werk."

Grutsk op it bouwurk

Dochs is hy tige grutsk op syn stedhûs. Dy stiet no foar it echte stedhûs oer. "Nu mijn stadhuis tegenover het echte stadhuis in de etalage staat, krijg ik veel reacties. Het was wel even spannend om het stadhuis vanuit onze woning naar de auto en van de auto naar de etalage te dragen. Wat mij betreft mag 'ie blijven staan tot ze er genoeg van hebben in de winkel."

Patrick Janssen fan Boalsert

(Advertinsje)
(Advertinsje)