Moai sinneskynwaar, mar tink derom seit dermatolooch

02 jun 2021 - 07:17

Lang om let ha we de ôfrûne dagen noflik sinneskynwaar hân. In soad minsken genietsje fan de sinne yn 'e tún of op it wetter en ha net yn de gaten hoe krêftich de sinne is. Guon binne grif al ferbrând. Dermatolooch Joline Zuidema wurket yn it Ljouwerter sikehûs MCL en leit út wat de sinne mei ús hûd docht. Wêr moatst om tinke?

Foto: ANP

Wat bart der eins mei de hûd as we ferbrâne?

"Er ontstaat schade in het DNA. We zien vaak dat mensen die op jonge leeftijd zijn verbrand, dat ze op latere leeftijd een groter risico hebben voor het ontwikkelen van huidkanker. De zonschade kan op den duur niet meer worden hersteld," leit dermatolooch Joline Zuidema út.

Wat kinne we dwaan om ferbrânen foar te kommen?

"Jezelf goed insmeren, niet in de zon zitten op het heetst van de dag tussen elf en drie uur. En elk jaar nieuwe zonnebrandcrème kopen, want die van vorig jaar werkt helaas niet meer. En verder kun je jezelf beschermen met kleding en een hoed of pet dragen."

Wat moatst dwaan ast al ferbrând bist?

"Dan is het kwaad al geschied, je moet uit de zon gaan."

Joline Zuidema fernimt dat troch corona minsken minder gau nei de húsdokter en it sikehûs gean. "In het begin van corona, in het eerste kwartaal vorig jaar, zijn er minder diagnoses gesteld. Mijn indruk is dat mensen minder naar de dokter gingen, omdat ze dachten dat die het druk had met corona. Dat vind ik een verontrustend idee. Dit jaar stijgt het wel weer wat. Het is belangrijk om naar een plekje te laten bekijken als je het niet vertrouwt."

Joline Zuidema

(Advertinsje)
(Advertinsje)