Topdrukte bij wildbeheerders om reekalfjes te beschermen

31 Mei 2021 - 22:56

Boeren waren dinsdagavond druk aan het maaien in de omgeving van Oudega (Sm.). Na het natte weer van de afgelopen weken moest de eerste snee er hoognodig af.

Wildbeschermers zijn druk op zoek naar reekalfjes:

De drukte voor de boeren betekent ook drukte voor de wildbeheerders uit de omgeving. Zij gaan het lange gras door, voordat de maaimachines het land op gaan om te zoeken naar hertenkalfjes.

De jonge bakker en wildbeheerder Arjen Biesma heeft zelfs een paar dagen vrijgenomen om in de weilanden naar hertenkalfjes te zoeken. Er zijn wel tien boeren die hem of één van de andere jagers een seintje geven voordat ze met het maaiwerk beginnen.

'Kalfjes inpakken in gras'

Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Alleen al op maandag werden drie reekalfjes gevonden en op een veilig plekje weer neergelegd. Dat wordt met een speciale procedure gedaan. "Je moet ze inpakken in gras. We doen dat met handschoenen aan, zodat de beestjes onze geur niet krijgen, want dan wil de moeder er niks meer van weten."

De kalfjes worden ingestopt in gras, voor ze voorzichtig verplaatst worden - Foto: Arjen Biesma

Het werk is nodig, want de wildbeheerders denken dat er zo'n 90 reeën zijn in Oudega en omgeving. En omdat het op de wandelpaden steeds drukker wordt met natuurliefhebbers en honden, zoeken de reeën liever het hoge gras op.

Met schuine banen door het hoge gras

Dit voorjaar treffen ze het, want door het natte weer zijn de boeren later, is het gras hoger en zijn de reekalfjes al wat groter. "Als de kalfjes heel klein zijn, blijven ze passief liggen, wat voor groot apparaat er ook op ze afkomt. Als ze groter zijn proberen ze vaker om er vantussen te gaan en is hun overlevingskans groter."

Biesma loopt met schuinve banen door het hoge gras. Het is spannend, want in klein balletje reekalf in het hoge gras zie je zomaar over het hoofd. Als een volwassen ree voor hem oversteekt, wordt Biesma extra alert. "Als hier een volwasssen wijfje blijft staan, zijn de kalfjes niet ver weg. Ze kunnen in dit stuk van de wei liggen, maar ook iets verderop. Je moet er goed om denken dat je er niet op gaat staan."

Reeën verstoppen de kalfjes het liefst in hoog gras, zodat ze minder snel gezien worden door roofbeesten.

Trefwoorden: 
Oudega maaien reekalfjes
(Advertentie)
(Advertentie)