Kampioensclub Twente telt vier Friezen: "We praten hier altijd Fries"

24 Mei 2021 - 17:12

Vier Friese vrouwen kunnen een nationale titel bijschrijven op het cv, nu ze met FC Twente kampioen geworden zijn van de eredivisie. Dat was heel spannend.

Kijk hier naar de reportage

Om kampioen te worden moesten de Friezinnen zelf winnen van ADO Den Haag, en de nimmer twee PSV moest op bezoek bij Ajax punten verspelen.

Het was al vrij snel duidelijk dat dat laatste zou lukken, maar in de eigen wedstrijd bleef de overwinning lang uit. Uiteindelijk maakte Anna-Lena Stolze in de 88e minuut de 1-0, en toen kon het feest losbarsten.

De vier Friezen van FC Twente

  • Fenna Kalma (Haskerhoarne) aanvaller;
  • Sisca Folkertsma (Sleat), middenvelder;
  • Kerstin Casparij (It Hearrenfean) middenvelder;
  • Lysanne van der Wal (De Jouwer) verdediger.

"Je wist gewoon dat ie ging vallen. Dat is altijd bij ons. We hebben het goed afgedwongen", zegt de 20-jarige Casparij, na afloop van de wedstrijd tegen Den Haag.

"Het dringt nog niet helemaal door: hoe geweldig dit is en hoe weinig mensen dit mee mogen maken. Een onbeschrijflijk gevoel."

Folkertsma won al twee keer eerder de landstitel, maar deze keer was het anders. "Het is voor het eerst dat ik op het veld sta, als het fluitsignaal klinkt."

"Ja, ik ben superblij, en ik besef het ook nog niet helemaal. Het is natuurlijk het mooiste dat je in een seizoen kunt halen."

Fenna Kalma (r) yn aksje yn de kampioenswedstriid - Foto: Orange Pictures

Kalma heeft met tien doelpunten in negentien wedstrijden een groot aandeel in de titel. Het is haar eerste prijs op het hoogste niveau.

"Er is geen woord om het te omschrijven. Het is heel bizar. Echt fantastisch", zegt de 21-jarige aanvalster.

Blessure

Van der Wal beleefde de wedstrijd heel anders dan haar collega's. Vanwege een blessure moest ze toekijken vanaf de tribune.

"Als ik op het veld sta, heb ik nergens last van, maar als ik op die tribune zit, dan ben ik wel ontzettend zenuwachtig. Dan kun je er zelf niets aan doen. Dan is het wel anders", zegt de verdediger.

Voor Van der Wal voelt het toch wel als haar titel. "Natuurlijk, ik heb de eerste seizoenshelft alles gespeeld. Dus ik ben gewoon echt superblij dat we kampioen geworden zijn."

Fries clubje

Dat er vier Friese vrouwen bij Twente zitten, kan de andere vrouwen in de selectie niet ontgaan zijn.

"Sisca en ik kennen elkaar al heel lang, al vanaf dat we tien of elf waren. We hebben altijd samen gevoetbald", zegt Van der Wal. "We zijn hier ook altijd samen, en we praten altijd Fries."

Kalma en Casparij praten geen Fries. Die laatste heeft toen ze de afgelopen zomer overkwam van SC Heerenveen wel wat gehad aan de Friese connectie. "Dan heb je mensen die je kent en dat is makkelijk aansluiten en aanpassen."

'Niks is toeval'

Volgens trainer Tommy Stroot is het niet zomaar dat Twende graag Friezen naar Enschede haalt. "Niks is toeval natuurlijk."

"Er lopen goede speelsters en bij Heerenveen wordt fantastisch werk geleverd. Jonge talentjes worden daar net als bij ons goed opgeleid", zegt de trainer.

Sisca Folkertsma mei de skaal, rjochts fan har Kerstin Casparij. - Foto: Orange Pictures

"De Friese speelsters hebben alle vier een grote impact op ons team", zegt de trainer. Op de vraag welke speelster het grootste aandeel had in de Twentse titel, is de coach heel duidelijk: Sisca Folkertsma.

"Qua volwassenheid en qua rol in de play-offs is Sisca natuurlijk iemand die er bovenuit gestoken heeft in de laatste wedstrijden", zegt Stroot.

Oranje

De kans is groot dat bondscoach Sarina Wiegman de komende zomer ook graag gebruik wil maken van de 'volwassenheid' van Folkertsma op de Olympische Spelen. Wiegman was bij de latste wedstrijd van Twente, om Folkertsma in actie te zien.

Folkertsma zelf had nog niets gehoord. "Ik heb geen idee of ik erbij ben. Ik was nu vooral met Twente bezig, en we zien wel wat hierna nog allemaal komt."

(Advertentie)
(Advertentie)