Drie Friezen naar WK judo, maar niet iedereen is blij

14 Mei 2021 - 13:00

Drie Friese judoka's zijn geselecteerd voor het WK in Boedapest, begin juni. Het gaat om Sanne Vermeer, Tornike Tsjakadoea en Natascha Ausma. Die laatste doet niet mee aan de individuele wedstrijden, maar zit bij de selectie voor de mixteamwedstrijden.

Sanne Vermeer - Foto: Orange Pictures

Vermeer, uit Stiens, doet mee in de klasse tot 63 kilogram. In die klasse strijden de judoka's op woensdag 9 juni om de wereldtitel. In 2019 werd Vermeer vijfde op het WK. Vermeer is normaal gesproken een van de beteren in haar gewichtsklasse, maar ze mag niet naar de Olympische Spelen in Tokio. Dat komt doordat ze lang geblesseerd is geweest.

Bij de mannen tot 60 kilo hoopt Tornike Tsjakadoea (24) op succes. Hij mag direct op de eerste dag van het WK aan de bak, op 6 juni. De Leeuwarder heeft twee keer eerder meegedaan aan het WK bij de senioren, vooralsnog zonder succes. Tsjakadoea zit bij de olympische selectie.

Tornike Tsjakadoea (in het wit) - Foto: ANP

Het WK eindigt op 13 juni met mixteamwedstrijden. Daarvoor zit Natascha Ausma (24) uit Lippenhuizen bij de selectie voor de wedstrijden in de klasse boven de 70 kilo. Het wordt haar eerste WK bij de senioren.

Ausma had het anders gedaan

Het liefst hat Ausma meegedaan aan het individuele toernooi. "Daar had ik eigenlijk bij moeten zitten." De bondscoach heeft nu Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk geselecteerd voor de gewichtsklasse van Ausma.

"Ik had een andere keuze gemaakt", zegt Ausma. "Je moet kijken naar de toekomst. Dit WK had een mooie opstap kunnen zijn voor jongere judoka's, in de aanloop naar de Olympische Spelen over drie jaar."

Natascha Ausma - Foto: Orange Pictures

De selectie voor het WK

Vrouwen: Naomi van Krevel (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg), Juul Franssen, Sanne Vermeer (-63 kg), Sanne van Dijke, Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg)

Mannen: Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Jesper Smink (-90 kg), Simeon Catharina, Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer, Jur Spijkers (+100 kg)

Alleen op de mixteamwedstrijden: Pleuni Cornelisse (-57 kg), Hilde Jager (-70 kg), Natascha Ausma (+70 kg) en Yannick van der Kolk (-73 kg)

(Advertentie)
(Advertentie)