Corona op social media: fiif opmerkingen oer it firus ûnder de loep

09 maaie 2021 - 20:36

Op social media komme hieltyd deselde lûden werom, wannear't Omrop Fryslân berjochtet oer in ferhaal om de coronakrisis hinne. Sa wurdt faak sein dat de PCR-test net wurket, dat der faksins binne dy't je DNA feroarje en ek dat it coronafirus net foar in slimmere situaasje yn sikehuzen soarget as de 'gewoane' gryp yn 2018.

Foto: Shutterstock.com / SamaraHeisz5

Dêrom ha we fiif fan dizze opmerkingen foarlein oan yntinsivist Michael Kuiper, wurksum op de intensive care-ôfdieling fan it MCL yn Ljouwert, en dokter-ynfeksjolooch Marit van Vonderen fan itselde sikehûs. De twa eksperts jouwe útlis by de opmerkingen.

"De faksins fan Moderna en Pfizer feroarje dyn DNA, it is gewoan genetyske modifikaasje"

Deze opmerking wordt veel gemaakt omdat de woordjes RNA en DNA op elkaar lijken. De zogenaamde RNA-vaccins, die van Pfizer en Moderna, geven je lichaam een blauwdruk om stukjes coronavirus na te bouwen. Als dat gebeurd is, kan je immuunsysteem een afweerreactie opbouwen tegen deze deeltjes. Dat heeft dus niets te maken met het herschrijven van je DNA.

"De ic's rinne op dit stuit fol mei minsken dy't al faksinearre binne. It faksin makket minsken just siik"

Tot nu toe is er in Nederlandse ziekenhuizen niemand opgenomen op een intensive care die beide prikken heeft gehad. Wat wel kan gebeuren, is dat mensen die één prik hebben gehad, en dus niet volledig gevaccineerd zijn, nog in het ziekenhuis belanden. Dit gebeurt dan vaak binnen tien dagen na het zetten van het vaccin. Dat komt omdat het enkele weken werkt voordat je genoeg afweer hebt opgebouwd na de eerste, of een tweede, prik.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

"Corona is mar in grypke. Yn 2018 wie it yn de grypweach ek drok op de ic's, doe hiene we ek gjin maatregels"

In 2018 bleef de sterfte als gevolg van de zware griepgolf beperkt, omdat de ziekenhuizen optimale zorg konden leveren. De ic's konden de situatie aan. Nu zijn er wel maatregelen genomen, en alsnog staan de ic's onder druk. Zonder maatregelen zouden het afgelopen jaar tien keer zoveel mensen corona hebben gekregen. Dat levert een zodanige stroom patiënten op die de ziekenhuizen niet meer aankunnen. Dan zouden er veel meer mensen zijn overleden. Bovendien kunnen ook jonge mensen flink ziek worden of zelfs overlijden aan corona. Bij de griepgolf van 2018 stierven er vrijwel alleen 65-plussers aan de griep.

"De PCR-test is posityf op alle firussen en soarget sa foar fierstente hege (falske) besmettingssifers"

Het is niet waar dat de PCR-test ook positief kan zijn op andere virussen of zelfs een 'gewone' verkoudheid. De PCR-test (polymerase chain reaction-test) test alleen de aanwezigheid van het specifieke coronavirus Sars-Cov-2. Bij een positieve test zijn er dus deeltjes van het coronavirus in je neus of keel aanwezig. Wel kan de test positief uitslaan op een virus dat al dood is. Dan heb je corona gehad, maar ben je niet meer besmettelijk.

In coronatest wurdt ôfnommen - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Ivermectine en hydroxychloroquine kinne goed brûkt wurde as medisyn tsjin corona, mar dit mei net fan de grutte farmaseutyske bedriuwen"

Ivermectine is een geneesmiddel tegen rondwormen en parasitaire mijten en luizen. Het wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt voor onder meer paarden, honden en koeien. In het laboratorium is gekeken of het ook tegen corona zou kunnen werken. Dat bleek zo te zijn. Alleen ging het daarbij om een dosis die vijftig tot honderd keer hoger is dan wat we veilig achten voor mensen.

In het voorjaar werden ook de malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine toegediend, maar die bleken uiteindelijk eerder schadelijk dan effectief: ze kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten, aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Trefwurden: 
MCL coronafirus Q&A
(Advertinsje)
(Advertinsje)