Veiligheidsregio warskôget foar gruttere kâns op natuerbrannen

27 apr 2021 - 17:51

Der is op dit stuit in hegere kâns op natuerbrannen yn de provinsje: Veiligheidsregio Fryslân hat tiisdei bekend makke dat der no sprake is fan risikonivo twa: ekstra alert. "Dit betekent dat de kans op het ontstaan en vooral de kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand groter is," leit Henk Schuijn as saakkundige fan de Fryske brânwacht út. Yn de ôfrûne perioaden wiene der al ferskate brantsjes, bygelyks by Driezum, Ternaard, Peazens en Broek.

In smookferbod op It Hearrenfean, foar Hepkema’s Bosk - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Foar it bepalen fan it risikonivo binne der twa mjitstasjons yn Fryslân: by Beetstersweach en Skylge. "Daarmee kunnen we om het uur monitoren wat de natuurwaarden voor de droogte. Op grond daarvan kunnen we een fasewisseling doorvoeren. Vannacht om twaalf uur gingen we van fase 1 naar fase 2: dus van normale alertheid naar het vragen van extra alertheid van burgers," seit Schuijn.

It is neffens Schuijn al in skoft hiel drûch. "Er was een vrij forse wind, een lage luchtvochtigheid en de zon erbij, dan droogt de natuur snel uit. Dat maakt ons extra alert. Maart en april zijn vaak al gevaarlijke seizoenen, ook omdat na de winter alle vegetatie droog is, de sapstromen zijn nog niet goed op gang, er is veel dode heide en er is veel dood hout door de letterzetter, een insect dat bomen kapot maakt."

Risiko troch in soad minsken

Schuijn leit út dat in spesifyk risiko foar Nederlân is dat de natuergebieten hiel yntinsyf brûkt wurde. "Er wordt gerecreëerd, gewoond, er is soms bijzondere bewoning van verzorgingstehuizen, defensie heeft er oefenterreinen, er zijn grote campings en bungalowparken. Dat betekent dat er in onze kleine gebieden heel veel mensen vertoeven. Als er dan een grote natuurbrand is met harde wind, dan kan een brand zich binnen een uur over anderhalve kilometer verspreiden. Met die postzegels die we aan natuurterrein hebben, is het snel risicovol."

Henk Schuijn fan de Fryske brânwacht

De grutte fraach is neffens de brânwacht hoe't it waar him yn de simmer ûntwikkelje sil. "De afgelopen drie jaar hebben we mooie zomers gehad met hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid en harde wind. Als het weer zo gaat, dan houd ik mijn hart weer vast."

"Vuur in de natuur is veelal mensenwerk"

Schuijn is dúdlik oer de oarsaak fan in soad natuerbrannen: "Vuur in de natuur is veelal mensenwerk. Al dan niet opzettelijk, ondoordacht of per ongeluk. Het kan ook mechanisch zijn, zoals een brand door een vastgelopen rem van een trein of een hete katalysator van een geparkeerde auto in hoog gras. Maar mensen vormen wel de belangrijkste oorzaak. Daarom: geniet van de natuur, maar wees alert met wat u doet."

(Advertinsje)
(Advertinsje)