'Dwaalgasten' op De Lemmer: eftertúntoerisme foar in rôze protter

19 apr 2021 - 17:15

It sil je mar barre: de tún fol mei telelinzen fan paparazzi. Foar de famylje Boltjes fan De Lemmer waard it werklikheid. Net fanwegen harren eigen ferneamdens, mar fanwegen in bysûndere gast yn de eftertún: in seldsume rôze protter.

Foto: Shutterstock.com (kajornyot wildlife photography)

It giet om in fûgel dy't hast net sjoen wurdt yn Nederlân. Foar in soad fûgelders dus in grutte winsk, mar Jessica Boltjes hoegde der neat foar te dwaan. "Ik zat op zaterdagmiddag met mijn man te eten in de tuin. Vlakbij onze tafel staat een oud vogelhuisje, met een pot pindakaas. Op een gegeven moment zat er een leuke vogel in. Ik zei: die heeft een smoezelig buikje. Maar toen sloeg onze hond aan, en kwamen er drie mannen met telelenzen van het grasveld buiten de tuin af lopen."

In flearmûs of in ûle, tocht Boltjes oan. "Maar de mannen zeiden: nee mevrouw, u weet niet wat u heeft. Een roze spreeuw. Die is zo zeldzaam."

50 fûgelders op besite

It duorre net lang foar't it eftertúntoerisme op De Lemmer begûn. "We hebben de hele dag de loop erin van vogelspotters. Vanaf zaterdag tot nu zijn er toch zo'n vijftig man al langs geweest. Het is hilarisch om die passie en blijdschap te zien bij de spotters."

Nútsjesmoarprotter

Dat smyt ek bysûndere 'dwaalgasten' op. "Ze komen van heinde en verre. Om 8.45 uur vanochtend was er al een oude man die met de trein vanuit Utrecht was gekomen. In Heerenveen had 'ie de bus naar Lemmer gepakt. Hij zei: ik ben 78 jaar en ben nog nooit in Lemmer geweest. Ik heb hem maar gezegd het dorp ook even te bekijken, want het is een prachtplaatsje."

Undertusken is it hast tiid foar in nije pot nútsjesmoar. "Brood, daar doet 'ie niets mee. Hij hangt ondersteboven in de pot, maar hij is al bijna leeg. Morgen ga ik maar een nieuwe pot halen."

Jessica Boltjes fan De Lemmer

(Advertinsje)
(Advertinsje)