Opstappen lanlike foarsitter ferrassing foar Frysk CDA: "Hie net hoegd"

19 mrt 2021 - 16:31

De lanlike CDA-foarsitter Rutger Ploum is opstapt fanwege de nederlaach fan de partij yn de lanlike ferkiezingen. Foar de foarsitter fan CDA Fryslân kaam dit as in grutte ferrassing. "Ik had het niet zien aankomen," seit Theo Joosten. "Ik heb het idee dat hij dit uit eigen beweging heeft gedaan. Van mij had de voorzitter niet weggehoeven vanwege de verkiezingsuitslag, dat was niet mijn eerste reactie. Maar hij neemt er verantwoordelijkheid voor."

Theo Joosten fan it CDA - Foto: CDA

Foar Joosten sels wie de útslach fan de ferkiezingen ek in desepsje. "De uitslag is zeer teleurstellend: er is geen CDA'er die staat te juichen. De peilingen waren al niet optimistisch, dus het lag wel in de lijn der verwachtingen. Maar een terugval naar 15 zetels is wel heel teleurstellend."

Kampanje

Dochs is Joosten wol kontint mei de kampanje yn Fryslân. "We waren zichtbaar en onze campagnekandidaten hebben zich goed gepresenteerd. Daar zal het niet aan liggen. Maar het zijn landelijke verkiezingen, geen Friese. Dat de landelijke campagne niet vlekkeloos was, dat is wel duidelijk."

Listlûkerwiksel

Dat Wopke Hoekstra noch mar frij koart listlûker wie, kaam de partij net te'n goede, tinkt Joosten. "Het is nooit een mooi moment om zo kort van tevoren van lijsttrekker te wisselen. We moeten nu met volle kracht vooruit en ons herpakken. We moet op korte termijn een tijdelijke voorzitter komen, want een partij kan niet land zonder. Er is snel een oplossing nodig, maar we moeten ook zorgvuldig kijken naar wie het kan en wil doen."

Foarsitter Theo Joosten fan CDA Fryslân

(Advertinsje)
(Advertinsje)