In wrâld nei corona: solidariteit mei-inoar, mar ek noed oer skulden en wurkdruk

11 mrt 2021 - 06:12

Fryslân sit no in jier yn de coronakrisis, mar hoe lang duorret it noch? Der is hieltyd mear romte om nei te tinken oer de takomst en hoe't it moat as de coronakrisis ûnder kontrôle is. Mar hoe sjocht de wrâld derút sûnder corona? Of better: is der wol in wrâld sûnder it coronafirus? Joyce Walstra fan MKB Noord en Tammo Brouwer fan sikehûs MCL tinke fan net.

Bestiet der in wrâld sûnder corona?

"Er bestaat een wereld na corona", seit Tammo Brouwer. "Ik hoop dat de meeste mensen gevaccineerd zijn, zeker de mensen die risico lopen. En ik hoop voor de jeugd en de anderen dat ze weer een beetje normaal kunnen leven. Maar ik denk dat er bepaalde dingen niet terugkomen. Ik denk niet dat we nog gaan handen schudden. De anderhalve meter zullen we handhaven, het zoenen op verjaardagen zal minder blijven."

Ek Joyce Walstra tinkt dat guon saken bliuwend feroarje. "Het thuiswerken heeft een andere plek gekregen, het online werken hebben we meer leren kennen. Het virus gaat niet meer weg, de wereld wel weer open. Het MKB speelt er ook op in. Er zijn nu ondernemers met aandelen in mondkapjesfabrieken. We hebben geleerd van de export en de leveranciers." Dochs tinkt Walstra ek dat in soad minsken wer yn âlde gewoanten ferfalle. "Het zal bijvoorbeeld een mix worden tussen naar de stad gaan om te shoppen en online winkelen."

Noed oer skulden en wurkdruk

Mar Walstra hat ek grutte noed oer de skulden dy't letter noch betelle wurde moatte. "Er is niet goed inzichtelijk waar ondernemers nu staan. We weten niet hoeveel ondernemers er bij bijzonder beheer zitten. Veel ondernemers redden zich op een eigen manier: ze gaan leningen in de familie aan, pensioenpotjes worden opgegeten, men leent van studierekeningen die voor de kinderen bedoeld waren. Ik ben bang dat we de grote faillissementsklappen nog krijgen." MKB Noord besiket him dêrfoar yn te setten: "Wij voeren een lobby om niet ineens al die schulden terug te betalen. Wij willen dat de leningen die nu aangegaan zijn omgezet worden in een soort studielening, die pas over tien jaar terugbetaald hoeven worden. Dat geeft rust."

Ek by sikehuzen libje noch soargen. "We hebben nu een enorme wachtlijst gekregen", fertelt Brouwer. "En de verpleegkundigen hebben enorm veel over zich heen gekregen. Dus we moeten denken over we in één keer alles weer over ons heen moeten laten komen. De zorg moet verdeeld worden. Iedereen heeft zelf ook van alles meegemaakt, mensen hebben zelf soms ook zorg nodig. Er komt wel wat leed achter vandaan."

Solidariteit opsmiten

In soad meiwurkers yn de sikehuzen hawwe ekstra wurk dien. Mar doe't der in twadde coronaweach kaam, naam de motivaasje en de enerzjy wol ôf. "Voor sommige mensen is het te zwaar geweest. We moeten de ogen niet sluiten voor het leed", seit Brouwer. Oan de oare kant hat it ek wer moaie dingen opsmiten. "We hebben in het ziekenhuis veel samengewerkt, ook op verschillende afdelingen gewerkt. Daardoor hebben we meer begrip voor elkaar gekregen. Intern is er in het ziekenhuis veel goed gegaan."

Walstra sjocht ek dat der in soad solidariteit wie. "De drang om elkaar te helpen, zeker in het begin. Door vouchers te kopen, of met crowdfundingsacties. Maar ook tussen bedrijven: dat ondernemers samenwerken en elkaars bezorgdienst en keuken gebruiken."

Trefwurden: 
MCL MKB Noord coronafirus
(Advertinsje)
(Advertinsje)