In hûs lease - Dijkstra Draisma en WoonFriesland gean de útdaging oan

08 mrt 2021 - 12:46

In wenning lease; it heart miskien nuver, mar Bouwgroep Dijkstra Draisma, stichting Wocozon en wenningkorporaasje WoonFriesland gean de útdaging oan. Mei harren trijen starte se in folslein nij wenkonsept yn de Ljouwerter wyk Techum. Hjir bout Dijkstra Draisma tsien enerzjyneutrale hûzen, dy't ferhierder WoonFriesland net keapet mar least. "We hebben een totaalconcept bedacht, waarmee we wonen als een dienst aanbieden", fertelt Wietse de Vries fan Dijkstra Draisma.

Foto: ANP Foto

In auto, in waskmasine of in mobile telefoan; tsjintwurdich kinst alles lease. Mar oant no ta wie it noch net earder mooglik om ek in hûs te leasen. Wietse de Vries fan Dijkstra Draisma leit út hoe't it krekt wurket. "We hebben samen met een totaalconcept bedacht, waarmee we het wonen als een complete dienst aanbieden."

Njonken de wenning kinne hierders gebrûk meitsje fan noch folle mear tsjinsten. De meast opfallende is wol dat se in elektryske auto of fyts lease kinne. De Vries: "We vinden het heel belangrijk om mensen die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen, te helpen bij het verbeteren van hun mobiliteit. Daarmee geven we woningcorporaties bovendien de mogelijkheid om ook verder uit het centrum sociale huurwoningen te bouwen."

Foar 10 jier

Mei it nije wenkonsept wol de bougroep twa wichtige tema's oansnije. "Allereerst werken we met dit concept aan de circulaire economie, waarbij we grondstoffen in eigendom houden. Anderzijds is dit een oplossing voor het grote woningtekort." WoonFriesland least de wennings yn earste ynstânsje foar 10 jier. "Hoe het na die tien jaar loopt, dat moet de tijd uitwijzen", fertelt De Vries. "Het kan ook zijn dat we de afspraak voortzetten. Dat zou het allermooiste zijn."

Wietse de Vries fan bougroep Dijkstra Draisma

Annemarieke Voortman fan WoonFriesland is optein mei dit nije wenkonsept. "Het voordeel van leasen is dat we als woningcorporatie onze financiële middelen vrijhouden om te investeren in het verbeteren en verduurzamen van onze eigen woningen. Een tweede reden is dat het goed bij past bij onze sociale missie. Huurders hebben vaak een smallere portemonnee. Op deze manier kunnen zij ook over moderne vervoersmiddelen beschikken, zodat ze uitstekend mobiel zijn."

Flink opskale

Foar boubroep Dijkstra Draisma is it wichtich om wurkgelegenheid te kreëarjen. De Vries: "Wij hebben geïnvesteerd in productielocatie, want het creëren van productiecapaciteit en werk is voor ons erg belangrijk. We willen op deze manier bijdragen aan maatschappelijke thema's. Dit is pilotproject, met al onze partners hebben we er voor gezorgd dat we dit concept eenvoudig kunnen opschalen. Dat is ook zeker de bedoeling."

Hierdersprizen

Oer wat it allegear kostje moat, doart Voortman noch gjin útspraken te dwaan. "Ik weet de exacte prijzen niet, maar het blijft uiteraard binnen de grenzen die er gelden voor sociale huurwoningen."

Annemarieke Voortman fan WoonFriesland

(Advertinsje)
(Advertinsje)