Veiligheidsregio oer krityk nei útbraak azc Snits: "Slagvaardig gehandeld"

De Fryske Veiligheidsregio seit dat der slachfeardich hannele is, doe't der foarich jier in útbraak fan it coronafirus wie yn it azc fan Snits. Foar it earst yn Nederlân is der doe yn Snits besletten om alle minsken te testen, dy't by in útbraak belutsen wiene, om sicht op it firus te krijen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Neffens in rekonstruksje fan RTV Noord is der in protte mis gien doe't der hast in jier lyn in útbraak wie fan it coronafirus yn it azc fan Snits.
It sintrum gie 72 oeren yn lockdown. Mieningsferskillen oer de oanpak, en ûndúdlikheid oer wa't de baas is, soargen foar fertraging yn de beslútfoarming. It COA en de Veiligheidsregio Fryslân wiene net goed taret op de útbraak.
De Fryske Veiligheidsregio koe noch net op kamera reagearje op de befiningen. Omrop Fryslân hat wol in skriftlike reaksje krigen. Dy ha we hjirûnder yntegraal publisearre.
In de lastige omstandigheden van dat moment hebben we naar onze mening slagvaardig gehandeld. Veiligheidsregio Fryslân heeft nauw en goed samengewerkt met het COA en de gemeente Súdwest-Fryslân.
Voor het eerst in Nederland is in Sneek besloten alle bij de uitbraak betrokken personen te testen om zicht op het virus te krijgen. Daarnaast is een lockdown van drie dagen ingesteld.
Alle positief geteste personen en nauwe contacten zijn in isolatie en quarantaine geplaatst. Omdat de inrichting van het AZC ongeschikt en te klein was voor opdeling in groepen was extra huisvesting nodig. Het COA heeft een quarantainelocatie in Zoutkamp weten te vinden, die in overleg met twee ministeries in gebruik is genomen.
Door deze aanpak is het virus snel ingedamd. Dit had op dat moment de hoogste prioriteit, ter voorkoming van meer besmettingen binnen en buiten het AZC en ter voorkoming van maatschappelijke onrust.
Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen. Daarom is het evalueren van incidenten, samen met alle betrokken crisispartners, voor ons belangrijk.