"Ondernemers Schiermonnikoog zijn niet de enigen die open gaan op 16 maart"

24 feb 2021 - 16:22

De hoteleigenaren op Schiermonnikoog die hun restaurants en terrassen op 16 maart gaan openen zullen niet de enigen zijn. Dat verwacht de afdeling Friesland van Koninklijke Horeca Nederland. "Ik merk dat er veel onrust is, mijn app en mailbox ontploffen", zegt Corné van de Erve, woordvoerder van KHN Friesland.

-

De horeca op Schiermonnikoog wil op 16 maart de deuren openen, of dat nu mag of niet. De ondernemers zeggen dat ze geen perspectief hebben na de laatste persconferentie van premier Rutte.

"Ze zijn niet te houden"

Van der Erve roept andere ondernemers niet op het voorbeeld van Schiermonnikoog te volgen, maar hij begrijpt de actie wel. "De horeca voelt zich onbegrepen, ze zijn ronduit boos. Er heerst een sfeer dat ze het niet langer pikken, ik denk dat ze niet meer te houden zijn." De tijd van begrip en medeleven is volgens Van de Erve voorbij.

Veel horeca-eigenaren willen niet tot 16 maart wachten, zegt Van Erve. "Er worden allerlei data genoemd voor het openen van de deuren. De horeca is al lang dicht, maar er blijven evenveel besmettingen. Daar zit de frustratie. Maar we kunnen ons niet als makke schapen naar de slachtbank laten brengen."

Schiermonnikoog - Foto: ANP

De ondernemers op Schiermonnikoog zeggen dat de gemeente niet veel voor ze doet. Van de Erve wijst erop dat het "weinig zin heeft om ongenoegen te uiten bij gemeenten en burgemeesters, "omdat die niets kunnen doen doordat de regelgeving landelijk aangestuurd wordt".

Burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog zegt dat de ondernemers op het eiland al erg tegemoet zijn gekomen, maar met alleen terrassen uitbreiden komen de ondernemers er volgens Van de Erve niet. "Daar red je geen bedrijfstak mee. Dat is te belachelijk voor woorden! Ik stel voor dat ze zes maanden lang haar salaris en onkostenvergoeding inlevert en dat aan de horeca-ondernemers schenkt. Dan kunnen we het samen oplossen."

De Nederlandse horecavereniging doet een dringend beroep op het kabinet "om zo snel mogelijk met ons mee te werken richting een verantwoorde opening". Van de Erve: "Ik kan de ondernemers niet meer in de hand houden. Die tijd is voorbij, daar luisteren ze niet meer naar."

Trefwoorden: 
Schiermonnikoog horeca
(Advertentie)
(Advertentie)