KNRM Harns oefenet wer nei coronastop: "Utstel wie gjin opsje mear"

23 feb 2021 - 18:51

"Uitstel was geen optie meer," sa liet it stasjon fan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij yn Harns op sosjale media witte. KNRM-frijwilligers hawwe in nuvere tiid hân: want der koe net oefene wurde. Mar dat wie net langer hâldber neffens it KNRM, want frijwilligers moatte gewoan goed traind wêze om yn te gripen yn needsituaasjes. En dus wurdt der fan moandeitejûn wer coronaproof traind

Foto: KNRM Harlingen

"Vanaf de eerste lockdown zijn we al gestopt," seit Derk van Dieren fan de KNRM. "In de zomer was er een korte periode waarin we het wel weer geprobeerd hebben, toen het weer kon. Maar sinds de tweede lockdown hebben we niet getraind."

Feardichheden behâlde

Neffens Van Dieren is de winterperioade altyd wat rêstiger. "Dat is maar goed ook. Natuurlijk beheersen de bemanningsleden hun kennis en skills wel. Ze zijn altijd inzetbaar. Dat zijn we ook tijdens de coronaperiode geweest. Maar: het oefenen is toch wel een dingetje. Je kunt wel alles weten, maar soms moet je het ook gewoon blijven doen. Dan gaat het bijvoorbeeld om fysieke dingen, zoals hoe je een brancard van een schip krijgt. Die vaardigheden moet je wel behouden."

Risiko op útfal

Dat de KNRM earder besletten hat om der mei op te hâlden, wie om't sy net it risiko rinne woene dat der in stasjon útfalle soe fanwegen coronagefallen. "Dat is gelukkig niet gebeurd," seit Van Dieren. En no kinne de stasjons stadichoan wer úteinsette mei oefenje. "We hebben wel een ander trainingssysteem. In Harlingen werd elke dinsdagavond met z'n allen getraind, maar nu hebben we dat verdeeld in groepjes van vijf personen: één schipper en vier bemanningsleden. Dat is acceptabel met de huidige maatregelen. Aan boord kunnen we niet de afstand volledig houden, maar we dragen wel mondkapjes, er wordt ontsmet, er wordt in kleine groepjes nagepraat op anderhalve meter. Zo proberen we het toch zo goed mogelijk te doen."

En as KNRM'ers ek mar in bytsje snotterich binne, giet it oefenjen net troch. "Alle KNRM'ers weten het goed en kennen hun verantwoordelijkheid. We kunnen niet het risico lopen dat een station afgemeld moet worden."

Derk van Dieren fan de KNRM

(Advertinsje)
(Advertinsje)