Liveblog | 11 febrewaris 2021

Winterblog 11 februari: NK marathon op natuurijs van de baan | IJskoorts in Fryslân

Het is winter in Fryslân. Volg in dit liveblog de situatie in de provincie van minuut tot minuut.
Lêst bywurke: 11 febrewaris 2021, 22:55
tongersdei 11 febrewaris 2021
22:54

Eind van dit liveblog

We sluiten het liveblog van deze donderdag af. Dank voor het volgen. Morgen is er weer een liveblog over het winterweer in Fryslân.
21:36

Fryslân bindt de schaatsen onder

20:40

IJskoorts in Fryslân

Friezen binden massaal hun schaatsen onder
19:56

NK op natuurijs van de baan

Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs mag niet doorgaan. De regering heeft de plannen van de KNSB en House of Sports afgekeurd. De bond is teleurgesteld over de beslissing. De KNSB was al druk bezig met de voorbereidingen voor de wedstrijd. "Dit is een heel bittere pil, een enorm zware teleurstelling", reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.
19:02

KNSB bereidt NK op natuurijs voor

Schaatsbond KNSB is in gesprek met het ministerie van VWS en verschillende Veiligheidsregio's over een mogelijk NK marathon op natuurijs. De bond diende deze week een plan in bij het ministerie, het kabinet moet daar toestemming voor geven. Volgens een woordvoerder van VWS zal er snel een beslissing komen.
"Aan de ene kant hebben we het sportvraagstuk: hoe kunnen we de topsportbubbel garanderen? Hoe veilig is het? De risico's op verspreiding van het coronavirus moeten minimaal zijn. Aan de andere kant heb je ook het veiligheidsvraagstuk. Hoe kunnen burgemeesters en veiligheidsregio's handhaven dat er geen publiek komt? Het gaat om het totaalplaatje. Als alles rond is, zou het eventueel kunnen."
Ondertussen heeft de KNSB al zo'n 150 schaatsers laten testen op het coronavirus. "Dat er een bubbel wordt gecreëerd is een harde voorwaarde, daarom hebben we dit alvast geregeld", zegt een woordvoerder. "Het zegt niets over het al dan niet doorgaan van een NK. Daarover hopen we zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen." De tijd begint te dringen, omdat het volgens de weersvoorspellingen na het weekeinde weer gaat dooien.
17:06

Smallingerland: parkeer de auto goed

De gemeente Smallingerland waarschuwt schaatsers een goed parkeerplekje voor hun auto te zoeken, waar ze ook weer kunnen wegrijden. Veel mensen komen momenteel vast te zitten met de auto. "De gemeente kan de auto's niet ter plaatse lostrekken", schrijft Smallingerland op Twitter.