Eerste prik bewoners KwadrantGroep is voor mevrouw Millenaar

We hebben er in Fryslân weer een eerste prik bij. Woensdagochtend werd de eerste vaccinatie gezet bij een bewoner van verzorginshuis Parkhoven. Dat huis is onderdeel van de KwadrantGroep, die zwaar getroffen is door uitbraken in Berchhien in Burgum en 't Suyderhuys in Surhuisterveen. De prik ging naar de 79-jarige mevrouw Millenaar. "Het is maar een prikje, ik heb wel voor hetere vuren gestaan", was haar eerste reactie.
Earste faksinaasje KwadrantGroep
Millenaar was duidelijk niet onder de indruk van het zetten van de prik. "Ik ben blij dat ik nu beschermd ben tegen corona, alleen de belangstelling daar moet ik wel een beetje aan wennen."
Er wordt van alles gezegd over het coronavaccin, maar hoe werkt het nu eigenlijk echt en wat zit er allemaal in? Eerder maakten we daar dit lange artikel over. En op de dag dat in Fryslân het eerste vaccin werd gezet, maakten we deze uitzending van Fryslân Hjoed, met longarts Wouter van Geffen en journaliste Martine van der Steege.
Het eerste coronavaccin werd gezet door verpleegkundige Ingebrod Bonnema, die voor het eerst een vaccin zette tegen het coronavirus. "Het klaarmaken van het vaccin moest wel even geoefend worden, maar de prik is niet anders dan anders. Het is mooi dat alle mensen nu gevaccineerd kunnen worden, het is een bijzonder moment."
Mevrouw Millenaar en Ingeborg Bonnema over het eerste vaccin
In totaal komen er 550 bewoners van de zorggroep in aanmerking voor de vaccinatie. Ze wonen verspreid over 21 locaties. Van woensdag tot en met vrijdag gaan er vier teams op pad om de prikken te geven. "Het is een heugelijk moment in deze sombere tijden. We zijn heel blij dat we kunnen starten", vertelt de direkteur van de KwadrantGroep Jan Maarten Nuijens.
De bewoners die nu gevaccineerd worden zijn cliënten waar de KwadrantGroep medische verantwoordelijkheid voor draagt. "We hopen dat we hierna zo snel mogelijk de bewoners van de verzorgingstehuizen, waar de huisartsen verantwoordelijk voor zijn, kunnen vaccineren," zegt Nuijens. Of het vaccin te laat komt voor de bewoners van onder andere 't Suyderhuys en Berchhiem vindt Nuijens lastig te beantwoorden. "Het is eigenlijk heugelijk dat we het vaccin nu wel hebben, laten we daar gewoon maar trots op zijn, en blij om zijn."
Direkteur fan de KwadrantGroep Jan Maarten Nuijens