Soad animo foar staking yn de metaalsektor

25 jan 2021 - 08:59

De earste meiwurkers út de metaalsektor melden harren moandeitemoarn foar njoggen oere al by it haadkantoar fan fakbûn FNV om 24 oeren harren wurk del te lizzen. By it haadkantoar kinne stakers harren oanmelde yn in saneamde 'drive thru'. Minsken kinne mei de auto troch in spesjale strjitte ride en harren stakingsformulier ôfjaan en dan wer nei hûs ta ride.

Staking metaalsektor

Tristan Westra, fakbûnsbestjoerder by CNV, leit út wêrom't der krekt staakt wurdt. "Begin december hebben we de werkgeversorganisaties een ultimatum gestuurd, daar is geen reactie op gekomen. Daarom hebben we besloten om een estafette-staking te houden. We staken voor een eerlijke en moderne cao. Daarvoor hebben we een aantal voorstellen gedaan. We vragen om een 1-jarige cao. Daarnaast willen we afspraken maken over in het vaste dienst nemen van flexwerkers. Tot slot vragen we om loonsverhoging. Dat zijn in het kort de belangrijkste punten."

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Neffens Westra hat de coronakrisis net folle ynfloed op it al of net trochgean fan in nije cao. "Met het overgrote deel van de bedrijven in deze sector gaat heel goed. Gaat het slecht met een bedrijf, dan bestaat de mogelijkheid om de loonsverhoging op te schorten." Om't der fanwege corona net op 'âlderwetske' wize staakt wurde kin, ha fakbûnen FNV en CNV in oare wize fan staken betocht. "We zijn op het concept van een drive thru-staking gekomen. Stakers komen in de auto aanrijden, registreren zich en rijden dan weer naar huis. Er wordt vandaag dus thuis gestaakt."

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Stakingsdruk

Westra ferwachtet moandei in goede opkomst. "Vorige week hielden we al stakingen in andere regio's. De bereidheid om te staken was daar erg groot. Dat verwachten we hier in het Noorden ook. Het doel is dat we maximale stakingsdruk zetten op de werkgevers om ze weer aan tafel te krijgen. Als dat niet lukt, dan blijven we door staken."

Tristan Westra oer de staking

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Twa stakingsstrjitten

By it haadkantoar fan de FNV yn Ljouwert stean twa drive thru-strjitten. Ien foar FNV-leden en ien foar CNV-leden. Wilma Nieveen fan de FNV: "We willen een flinke tik uitdelen om op die manier de druk op te bouwen op de werkgevers om met een beter bod te komen. We trekken daarin als vakbonden met elkaar op. We leggen gezamenlijk het werk neer. Samen staan we sterk. De actiebereidheid is enorm groot. Het is altijd spannend, zeker nu we het op een andere manier doen. Maar mensen zijn boos. Ze hebben het gevoel dat werkgevers corona als excuus gebruiken om niet met een nieuw bod te komen. Bedrijven draaien zwarte cijfers, dus kunnen best een goede loonsverhoging geven."

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Twongen ta staken

Wol sjogge beide fakbûnen oft in bedriuw net yn finansjele swierrichheden sit. Nieveen: "Als het echt heel erg slecht gaat met een bedrijf, dan gaan we daar niet staken. In overleg met onze leden geven we deze bedrijven maatwerk om een passende oplossing te vinden. Maar we stoppen niet tot ze met een beter bod komen. We hebben al zeven onderhandelingsdagen gehad. We hebben werkgevers alle ruimte gegeven om met een goed bod te komen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Dan dwingen ze ons ertoe om over te gaan tot het uiterste middel: staken."

Dielnimmers oan de aksje en Wilma Nieveen fan FNV

Wilma Nieveen fan de FNV

(Advertinsje)
(Advertinsje)