Bloederige theatershow 'My Bloody Family'

03 nov 2017 - 11:07

Er wordt wat uitgemoord in het nieuwe theaterstuk van jeugdtheaterschool Meeuw. ‘My Bloody Family’ is een bewerking van de Griekse klassieker Oresteia. Dochters, vaders en minnaressen sneuvelen en dat alles om een reactie bij het publiek uit te lokken.

Als toeschouwer bekruipt je af en toe het gevoel van: ‘Oké, moet dat allemaal zo gewelddadig?’, als er weer een speler het leven laat. Het is gevolg van de ver-Netflixisering van onze samenleving. Want volgens regisseur Carlo Scheldwacht is de jeugd daaraan gewend. Hij refereert hiermee aan series zoals Breaking Bad, waar ook niet op een moord meer of minder gekeken wordt.

Een serie die al speelde toen de acteurs van Meeuw waarschijnlijk na Sesamstraat al naar bed gingen. Maar dankzij Netflix herleven deze oudere series weer. Gelijk zijn niet alleen de moorden, het gaat ook om de morele functie. Net als bij de hoofdpersoon van Breaking Bad, Walter White, is er een dunne lijn. Gaat hij nu echt over de schreef, of is het terecht wat hij doet, om voor zijn familie te zorgen.

Het zijn ook vragen die je jezelf stelt tijdens het kijken van ‘My Bloody Family’. Zijn de keuzes van de personen in deze tragedie te verantwoorden? Door deze theatershow kun je je in ieder geval alvast goed inleven. Vraag is wel, of daar zoveel bloedvergieten voor nodig is.

Voor de nieuwe generatie Friese acteurs moet het een feest zijn om te spelen. Zoveel actie en drama, precies wat de jeugd gewend is om te zien. Voor deze schrijver, die opgegroeid is in het Breaking Bad-era, voelt het ietwat overdreven. Maar wellicht is dit wat er nodig is om de discussie op gang te brengen. Want na afloop van het stuk wordt er nagepraat met een rechter of advocaat. En dan moet er wel wat te bespreken zijn.

Speellijst

Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
woensdag 1 november 20.30 uur - try-out
donderdag 2 november 20.30 uur - première
vrijdag 3 november 20.30 uur
zaterdag 4 november 20.30 uur
maandag 6 november 15.30 uur – schoolvoorstelling

Theater de Koornbeurs, Franeker
woensdag 22 november 20.15 uur

Theater Sneek
woensdag 29 november 19.30 uur

Stadsschouwburg Groningen
donderdag 30 november 20.15 uur

Posthuistheater, Heerenveen
dinsdag 12 december 19.30 uur

Schouwburg De Lawei, Drachten
donderdag 14 december 19.30 uur

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)