Vilten in de Lionserpolder "Tekens in het Land"

18 okt 2017 - 08:00

Het landschap van de Lionserpolder werd al rond het jaar 800 bewerkt. Zelfs nu, eeuwen later, zijn de glooiende weilanden, de kwelders en de kleine slootjes daarvan getuigen. De Lionserpolder wordt bewerkt door boeren, maar wel op zo'n manier dat het historische landschap behouden blijft. Dat is enorm arbeidsintensief. Het is natuurlijk veel handiger als een weiland er strak bij ligt en er in rechte lijnen kan worden gemaaid en geoogst. Met hulp van Europa en de stichting Natuurmonumenten worden boeren in staat gesteld om het land te gebruiken én het prachtige veelzijdige karakter te behouden. Zonder al deze inzet zou de Lionserpolder waarschijnlijk al lang zijn vervlakt en verworden tot elk ander weiland in Nederland.

Het vervilte landschap

Landschapsonderzoeker en viltkunstenaar Cora Jongsma raakte gefascineerd door de Friese Lionserpolder. Ze gebruikte het gebied als onderwerp voor haar master Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. De studie naar de geschiedenis van de polder combineerde ze met haar viltkunst. Truus Huijbregts woont en werkt in Baard, naast de Lionserpolder. Al  jaren wordt zij geïnspireerd door het landschap rond haar huis en atelier. De beeldend kunstenaar organiseert viltcursussen die cursisten uit het hele land naar Fryslân trekken.  Samen met Cora Jongsma organiseert Truus dit en volgend jaar een bijzonder kunstproject: 'Tekens van het land'.

In een aantal driedaagse workshops gaan de deelnemers op ontdekkingstocht in het Friese kleiweide-landschap van Nij Baarderadiel. Zij gaan op zoek naar tekens in het land. Wat heeft het landschap te vertellen? De fantastische structuren van de omgeving vormen de inspiratiebron voor een uniek viltkunstwerk, waarin het landschap voelbaar wordt in de reliëfs van het vilt.

Met het project 'Tekens in het land' proberen Cora en Truus een dieper bewustzijn te creëren voor dit unieke stukje Fryslân.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)