Imposante 'Woeste Leeuwen' in Workum

In Workum wordt op dit moment keihard gewerkt aan de fontein die door het project 11Fountains in de stad wordt geplaatst. Eigenlijk krijgt de stad twee fonteinen. Het ontwerp van de Engelse kunstenares Cornelia Parker bestaat uit twee houten leeuwen van elk 3,5 meter hoog. Parker vond haar inspiratie in de twee heraldische leeuwen die staan afgebeeld naast het stadswapen op de gevel van de Waag.

Vakmanschap uit Workum

De Workumer kunstenaar Floor van der Leun, eigenaar van Atelier Fjoer, werkt samen met de lokale bedrijven Visser Jachtbouw, Scheepstimmerwerf de Hoop en Schildersbedrijf Tijtsma aan de realisatie van de leeuwen.  Ze worden gemaakt van duurzaam Accoya-hout. De leeuwen zijn een enorme kopie van de twee reliëfs van de Waag. Ze worden in spiegelbeeld tegen elkaar gezet, zodat de beelden aan de voor en achterkant gelijk zijn. Als Floor straks klaar is met beeldhouwen, worden de kunstwerken geschilderd door Marten Tijtsma. Hij deed in 1997 ook het schilderwerk voor de leeuwen op het Waaggebouw op de Merk. Hiervoor deed hij kleurenonderzoek en ook nu worden de originele kleuren gebruikt voor de fontein. De krullende manen worden van bladgoud.
In het Culturele Hoofdstadjaar zullen de fonteinen hun plek krijgen bij de Klamearehaven, achter de Gertrudis Kerk.  Het is, letterlijk, een enorme klus. Floor van Leun moest uitwijken naar een hogere loods voor het werk aan de beelden.