Fries Blauw belevingscentrum in Harlingen

14 sep 2017 - 16:09

Op 1 januari 2018 hoopt de stichting Fries Blauw de deuren te openen van een nieuwe belevings- en bezoekerscentrum met als thema Fries aardewerk. Het centrum komt in de panden van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek tussen de Kleine Voorstraat en Heiligeweg.

De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek groeide jaren geleden al uit haar jasje in de binnenstad. De historische panden werden de afgelopen tijd gebruikt als dependance, winkel en bezoekerscentrum. Voor eigenaar Rikus Oswald en zijn medewerkers geen ideale situatie. Er moet veel heen en weer gereisd worden tussen de binnenstad en de nieuwe fabriek in de Koningsbuurt. De aardewerkfabriek in de binnenstad trekt echter jaarlijks duizenden bezoekers naar de havenstad. Voor de eigenaar reden om de fabriek niet helemaal naar het nieuwe bedrijfspand te verplaatsen. De toeristische belangen namen steeds meer tijd en energie in van de economische en Oswald besloot de panden te verkopen.

Ben van der Ham is de voorzitter van de Stichting Fries Blauw. Met Oswald en een groep enthousiastelingen is hij van mening dat de kennis over het Friese aardewerk niet verloren mag gaan. Het belevingscentrum moet een plek worden voor educatie over de unieke majolicatechniek die in Nederland alleen nog in Harlingen wordt gebruikt, van inspiratie voor kunstenaars en voor onderzoek door wetenschappers die de geschiedenis van het Fries aardewerk verder willen doorgronden.

Rikus weet alles van Fries Blauw

Rikus Oswald groeide op in de fabriek van zijn ouders en deed jarenlang onderzoek naar de oorsprong van aardewerk in onze omgeving. Hij zal als expert betrokken zijn bij het belevings- en bezoekerscentrum Fries Blauw. Zijn kennis blijft hij graag delen, maar zijn bedrijf moet nu de volle aandacht krijgen.

Voor de aankoop van de panden Kleine Voorstraat 84 en Heiligeweg 25 is een stichting opgericht: V84H25. De stichting heeft 350.000 nodig en probeert dit bedrag via obligaties met een rendement van 3,5 procent bij elkaar te krijgen. Na verschillende gesprekken is Van der Ham positief over het animo. Hij verwacht op 1 januari 2018 de deuren van de nieuwe Friese toeristische trekpleister te openen.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)