Gertrudes Königsberger Klopse - Ratatoelje #6

Ratatoelje #6
Gehakt, aardappelen, peterselie, uien, ei, paneermeel, bouillion, kappertjes, room, roux, zout en peper.
In de culinaire serie Ratatoelje maken Friezen van verschillende achtergronden een gerecht met een verhaal. Königsberger Klopse is een familierecept afkomstig van Gertrude Reh, de schoonmoeder van de op Vlieland wonende Eva Kip. Gertrude heeft het recept meegenomen van haar geboortegrond in het vroegere Pruisen. Na omzwervingen door het roerige Europa van het begin van de 20ste eeuw kwam ze halverwege de jaren 30 aan in Nederland. Ze ging werken als dienstmeisje. Als jonge moeder met vier kleine kinderen maakte ze in Amsterdam de Tweede Wereldoorlog mee.
Eva is altijd erg onder de indruk geweest van de ontberingen die haar schoonmoeder heeft doorstaan. Toeval bracht Gertrude steeds weer in een andere brandhaard van Europa. In deze audioreportage vertelt Eva aan verslaggever Klazina Hofstee wat haar schoonmoeder allemaal heeft meegemaakt.
In het filmpje kun je zien hoe Eva de Königsberger Klopse van Gertrude maakt.