De flauwgevallen imam van Arnold - Ratatoelje #6

02 jun 2017 - 07:00

Ratatoelje #5

Aubergines, kruidenmengsel Ras el Hanout, olijfolie, peper, ui, gehakt, tomaten, peterselie, geraspte kaas.

In de culinaire serie Ratatoelje maken Friezen van verschillende achtergronden een gerecht met een verhaal. Arnold Helmantel uit Gorredijk kookt graag over de grenzen. Koken is voor hem een manier om mensen met elkaar te verbinden. Als jongerenwerker in Gorredijk organiseerde hij etentjes om mensen van verschillende culturen kennis met elkaar te laten maken. Hij leerde Luis kennen, een alleenstaande minderjarige asielzoeker uit Angola. Hij ontfermde zich over Luis. 'De klik was er direct en werd steeds sterker. En dat is gebleven.'

Het duurde niet lang voordat Luis werd opgenomen in het gezin. Naast twee dochters heeft Arnold nu ook een zoon. Maar Arnold merkte dat Luis anders werd behandeld dan zijn dochters. Hij werd vaker gecontroleerd in de bus, en toen hij net een eigen auto had, werd hij regelmatig aagehouden door de politie. Het was voor Arnold de drijfveer om bij Tumba, het meldpunt voor discriminatie in Leeuwarden, te gaan werken.

Luister naar de audioreportage die Klazina met Arnold maakte tijdens het koken. Hoor hoe Arnold vertelt hoe hij contact kreeg met Luis. En natuurlijk: hoe het gerecht 'de imam die flauwviel' aan die gekke naam komt.

In het filmpje kun je zien hoe 'De imam die flauwviel' wordt bereid.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)