Krimp is een self fulfilling prophecy

07 maaie 2017 - 10:49

Het paradijs op aarde bestaat, het heet Moarre-Ljussens en het ligt in Noordoost Friesland.

Met de nieuwe centrale-as snelweg ben je er met een zucht en een scheet. In het dorp waren helemaal geen problemen met de krimp. Totdat de overheid dacht dat dat probleem er wel was. In het Engels hebben ze er een heel mooi woord voor: self fulfilling prophecy. Heb je niks te doen vandaag? Bedenk een probleem wat je daarna kunt oplossen met veel ambtenaren, onderzoekers en geld.

Gevolg van al het doemdenken was dat de woningbouw vast ging inspelen op de krimp. Het trok zich compleet terug uit het dorp waardoor de senioren klem kwamen te zitten in hun woning. Eerder hadden de bewoners van Moarre-Ljussens zelf al allerlei soortgelijke gecreëerde problemen in het basisonderwijs eigenhandig opgelost.  Zonder tussenkomst van dure management klets-praters. Iets waar de leraren, de kinderen en de ouders enorm blij mee zijn. Dus men richtte ook dit keer weer een werkgroep op om ook deze uitdaging aan te pakken met als stok achter de deur het oprichten van een eigen woningbouwvereniging.

Dan is er ook nog de oude melkfabriek, die in handen is gekomen van een Brabantse vastgoedbelegger. Al jaren staat dit gebouw op instorten tot ergernis van de dorpsbewoners. De vastgoedbelegger komt elk jaar met geweldige nieuwe plannen om te kunnen ontsnappen aan gedwongen sloop. De gemeente trapt al jaren in de geweldige plannen, maar de bevolking van Moarre-Ljussens pikt het niet langer en zet druk bij de gemeente om de boel aan te pakken omdat een naastgelegen woning door het uitzicht op de verkrotting onverkoopbaar is.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)