Presentatie Harlinger fontein uitgesteld

28 mrt 2017 - 15:16

Het wil maar niet lukken om het ontwerp van de Harlinger fontein bekend te maken. Op vrijdag 31 maart stond de presentatie gepland, maar die is op verzoek van de gemeente uitgesteld. Het Harlinger college van B&W wil meer tijd om het model van het ontwerp te bekijken. Andere gemeenten kregen ook de middag vóór de publieke presentatie de modellen te zien, maar Harlingen heeft meer tijd nodig. Wethouder Hein Kuiken vindt dat hij op dit moment te weinig details heeft. Maanden geleden heeft hij een gephotoshopt plaatje van de haven met een fontein gezien, maar een definitief schetsontwerp kent hij niet. 'Ik weet niet of de fontein 1 meter of 22 meter lang wordt', zegt de wethouder.

De gemeente krijgt aanstaande vrijdag de tekeningen en het model van de fontein. Kuiken verwacht dat binnen één of twee weken daarna het publiek de maquette kan bewonderen.

Vanaf het begin zit het niet mee met de Harlinger fontein. De eerste kunstenaar Marina Abramavic haakte al snel af. De tweede was de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinke Shonibare. Hij gaf de opdracht terug, omdat hij vanwege zijn zware handicap niet aan de eisen van 11Fountains kon voldoen. Yinke had het idee dat zijn deelname aan de 'mienskip' te zwaar voor hem zou worden.

In 2016 kwamen het Amerikaans-Cubaanse kunstenaarsechtpaar Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla naar Harlingen. Jennifers en Guillermo kwamen wel met een ontwerp. In hun visie moet de fontein op of naast de Zuiderpier komen. Een prachtige locatie, die ook weer problemen met zich mee brengt. De Zuiderpier is onderdeel van de zeewering en hierop mag eigenlijk niet gebouwd worden. Uiteindelijk is gekozen om de fontein in de haven te plaatsen, maar ook dat geeft problemen. Wat is de invloed van zout water en eb en vloed op het kunstwerk? Om deze en andere vragen op te lossen is de hulp ingeroepen van Grappa Studios uit Parijs. Het was de bedoeling dat zij aanstaande vrijdag ook bij de presentatie aanwezig zouden zijn.

Mogen de Harlingers ook nog wat van de Harlinger fontein vinden?

Begin deze maand was de maat vol voor een aantal raadsleden en zij stelden B&W vragen over het uitblijven van de Harlinger fontein. De raadsleden wilden ook weten of de Harlingers zelf nog een mening mochten hebben of voor een voldongen feit werden geplaatst.

Doordat "Harlingers graag praten" is het ontwerp bij een aanzienlijk deel van de bevolking al bekend. De fontein krijgt de vorm van een Walvis. De vraag rijst of er nog wel een presentatie moet komen. Er is al zoveel binnen de diverse organisaties over de Harlinger fontein gesproken, dat je er toch niet aan moet denken dat de Harlingers ook nog een mening zouden hebben. De tijd begint te dringen. Begin volgend jaar moeten alle 11 fonteinen op hun plek staan.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)