'Meitsje fan krimp gjin kramp' - Krimpcaravan #3

22 feb 2017 - 12:00

Heeft het verdwijnen van een supermarkt te maken met krimp? Onderzoekster Suzan Christiaanse doet hier onderzoek naar. En ondertussen kijken we in Garyp, een klein dorpje waar de buurtsuper floreert.

Krimp als zondebok

Krimp is ongelooflijk hot en veel in het nieuws. Zoals in dit bericht van de NOS: In Tzummarrum wil bijna niemand meer wonen. Keiharde cijfers over de bevolkingsdaling worden hierin niet genoemd. Bevolkingskrimp zou de reden zijn dat voorzieningen verdwijnen. Maar is dat wel zo? Of is krimp een zondebok. Een manier om te ontkennen dat de schaalvergroting gewoon doorzet. Krimp, als een manier om de pijn van het verlies van een supermarkt een plekje te geven.

In Garyp doet de buurtsuper het juist nog heel erg goed. Ondanks de invloed van grote supermarkten in buurdorp Burgum. Garyp is een hechte gemeenschap en wil koste wat kost zijn winkel behouden. Al ligt dat waarschijnlijk ook voor een groot deel aan de inzet van Siep en Jellie. Die de klanten bij naam kennen en heel ver gaan in de service.

De krimpcaravan is onderweg

De krimpcaravan is een serie waarin we het fenomeen bevolkingskrimp onderzoeken. Iets waar het Friese platteland de komende jaren mee te maken zal krijgen. Zo is de regio Noord-Oost Fryslân al door de politiek bestempeld als krimpgebied. Hierdoor gaat er extra geld naar de regio.

Te pas en te onpas wordt krimp erbij gehaald. Maar wat is nou het probleem? Daarom gaan we met de caravan op pad, om ons te laten informeren door experts. In eerdere afleveringen interviewden we krimpprofessor Bettina Bock, bewoners van dorpje Ee en de burgemeester van Dongeradeel Marga Waanders.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)