Showtime! #4 Ingeborg

10 feb 2017 - 21:36
  • Ingeborg speelt doedelzak bij de Graham Lowlanders Pipes and Drums in Leeuwarden. Tryntsje Nauta heeft haar geportretteerd. Voor de serie Showtime! fotografeert Tryntsje leden van Friese showbands. Een deel van de foto's wordt eerst gepubliceerd bij Finster op Fryslân. Later verschijnt er een boek over de cultuurhistorie van de showbands met de foto's van Tryntsje Nauta bij uitgeverij Afûk. 

Ingeborg, 48 jaar

Werk: 27 jaar bij de Blokker gewerkt, nu hulp in de huishouding

band: Graham Lowlanders Pipes and Drums, Leeuwarden

Instrument: doedelzak

'Vroeger heb ik dwarsfluit en piccolo bij het Pasveerkorps gespeeld. Nu speel ik nog steeds in de seniorenband XL van Pasveer, waar we alleen voor de gezelligheid muziek maken. We doen geen optredens meer. Sinds een tijdje wilde ik toch wel wat meer.

Als klein meisje vond ik de Graham Lowlanders altijd een mysterieuze en imposante band. Eerst dacht ik dat het meer voor mannen was weggelegd, maar toen zag ik dat er ook vrouwelijke muzikanten waren. Ik ben nu een jaar lid. De doedelzak is een ingenieus instrument om te bespelen. Moeilijker dan ik dacht, maar ik krijg het al best goed onder de knie.

We bestaan nu 45 jaar en zijn daarmee de oudste Schotse band van het noorden. Het uniform heeft de tartan (kleur en motief) van de Schotse clan Graham Montrose, daar moet heel officieel toestemming voor worden gevraagd. Het complete uniform komt uit Schotland en is niet goedkoop. Inclusief instrument kom je al gauw op zo’n 4500 euro. Het is best zwaar om te dragen, je sleept kilo’s mee.

We spelen traditionele Schotse muziek. We hebben niet echt een show, we zijn een echte marching band. Soms treden we op in het buitenland, op Keltische feesten en Schotse spelen, waar sterke mannen strijden om het kampioenschap. We maken muziek op feesten, maar ook op begrafenissen.'

Om leden van Friese showbands te fotograferen bezoekt Tryntsje Nauta ze meestal tijdens een repetitie-avond. We zien haar hier aan het werk op bezoek bij Showband Oerterp. De reportage is gemaakt door Johanna Brinkman en op 7 februari uitgezonden door Omrop Fryslân.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)