De Krimpcaravan haalt verhaal bij Marga Waanders

05 feb 2017 - 12:21

We gaan op bezoek bij de burgemeester van Dongeradeel Marga Waanders. We willen van haar weten wat voor zin het heeft een probleem aan te pakken waarvan de bewoners zelf nog niet heel sterk voelen dat ze het probleem hebben. Volgens Marga Waanders is er in haar gemeente wel degelijk een probleem omdat er tot 2030, 600 gezinnen minder zullen bestaan in haar regio. In de verwachting zit ook sloop van huizen. Wie gaat dat betalen?

In de vorige aflevering van de Krimpcaravan waren we op bezoek in Ee. Daar zijn de afgelopen tijd enorm veel kinderen geboren. Ee ligt in een krimpgebied. De mensen die we in Ee gesproken hebben ervaren hun leefgebied niet als een problematische krimpregio. De gemeente Dongeradeel krijgt elk jaar wel tonnen om de krimp tegen te gaan, dit omdat de problematiek landelijk is erkend.

We kijken ook in Holwerd, want daar is weer nieuwe hoop ontstaan dankzij Holwerd aan zee. Veel woningen staan er nog te koop en van de vele kleine winkels in het dorp is de afgelopen 20 jaar alleen de supermarkt overgebleven. De lokale bestuurders lijken het gevoel te hebben dat de Krimp een niet te vermijden groot probleem is waar iedereen mee te maken krijgt. Wij willen weten of dit ook echt zo is en hoe deze voorspelling uit zal pakken. Dit zullen we de komende tijd onderzoeken met de Krimpcaravan.

In de volgende aflevering spreken we met Suzan Christiaanse. Zij doet onderzoek voor de provincie Fryslân naar de gevolgen van het verdwijnen van voorzieningen. Zij ontdekte een dubbele moraal bij dorpsbewoners en een oprecht gevoel van verlies.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)