Friese aardappelen verwelkomd met rap

13 nov 2016 - 08:00

Opnieuw zijn er een aantal Friese gedichten mee gegaan met Bildtse pootaardappelen bestemd voor Malta. Een Friese delegatie was onlangs op het eiland om de aardappelen met de gedichten te verwelkomen. Ze deden dat samen met Maltese schoolverlaters, op een wel hele bijzondere manier.

13 november 2016

Gemaakt door: Wendy Kennedy

In het project ‘Patatoes go wild’ worden er vier jaar lang gedichten met aardappelen verstuurd tussen Fryslân en Malta. Vanuit Fryslân gaat het om pootaardappelen samen met Friese gedichten. Vanuit Malta weer terug naar Fryslân de Malta’s samen met Maltese gedichten. Op Malta is het nu weer tijd voor de verbouw van aardappelen, dus is er onlangs weer een flinke lading pootaardappelen vanuit het Bildt richting het zuiden van Europa gegaan.

Schoolverlaters

Een Friese delegatie was op Malta op het moment dat de aardappelen en de gedichten aankwamen. Onder meer Froukje de Jong van de Bildtse Aardappelweken. Samen met een aantal Maltese schoolverlaters waren ze bij de exporteur toen de aardappels aankwamen.

"'t Gaat om 'n groep jongeren die't bútten de boat fâle en wainig wil", vertelt Froukje. "Se hewwe 'n spesjaal programma anboaden kregen om soa dos nag 'n fak te leren en 'n sertifikaat te halen. Dut motte se doen as foorwaarde foor de útkering die't se krije."

De klas kreeg de opdracht om een gedicht over de aardappel te maken en er bleek verrassend veel creativiteit bij de jongeren te zitten. "'t Waar grandioos. Soa waar d'r 'n jongen die't spontaan 'n rep over 'n eerpel maakte. Hij skreef de rep in drie minútten op 'n white board. "

Samen met een klasgenoot gaf hij gelijk een optreden. Jelle Burggraaff van LWD2018 filmde dit:

Friese films

Van vijf aardappelgedichten zijn vorig jaar in opdracht van De Moanne korte films gemaakt. Ze waren tussen 18 oktober en 7 november te zien en te beluisteren in het cultureel centrum St. James Cavalier in Valletta. Het was onderdeel van het festival Roots. Dit festival is georganiseerd door Inizjamed, Valletta 2018, Leeuwarden/Fryslân 2018 en Stichting De Bildtse Aardappelweken. ,,'t Waar 'n heel spesjaal gefoel om te sien hoe't besoekers met 'n koptillefoan op na Frise teksten lústerden wylst se de tekst in 't Ingels met leze konnen’’, aldus Froukje.

De gedichten die onlangs zijn gemaakt door Friese basisschoolkinderen zijn ook op Malta aangekomen. De Maltese dichtorganisatie Inizjamed zorgt dat ze bij Maltese basisschoolkinderen terechtkomen. En in maart van het nieuwe jaar komen er weer Maltese gedichten richten Fryslân. Vergezelt door de oogst van de Malta's.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)