De Kunstwinkel 'Prachtig Makke' van Harm Wijbenga

26 okt 2016 - 10:00

“Mijn kennis en de kennis van mijn collega’s willen we graag gebruiken om een ander te helpen.” Met deze zin op zijn facebook-timeline beschrijft Harm Wijbenga exact waar de kunstwinkel Prachtig Makke voor staat. Maar liefst 25 kunstenaars hebben een plek gevonden in de galerie annex kunstwinkel aan de Voorstreek 31 in Leeuwarden.

Het doel was om een kunstwinkel/galerie met creatieve producten te realiseren waar makers hun product kunnen etaleren en klanten het kunnen bewonderen en kopen. 2018 als Culturele Hoofdstad  inspireert en wordt het jaar waarin alle inspanningen van nu zich zullen uitbetalen door de 4 miljoen bezoekers die worden verwacht.

Prachtig Makke dient geen projecten in bij LWD2018 . “Mensen die hun producten bij Prachtig Makke etaleren zijn ons eigen project.”  Schrijft Harm op zijn facebook.Het mag duidelijk zijn dat de mens centraal staat. Vanuit een moeilijke historie ontdekte Wijbenga niet alleen het therapeutische nut van kunst, maar ook het bevrijdende effect van creatie.

Harm Wijbenga over zijn ervaring met creativiteit.
“In 1994 is bij mij de diagnose bipolair vastgesteld. Ik ben me in deze stoornis gaan verdiepen en ben vrijwilligers werk gaan doen. Ik ben 10 jaar lang gespreksleider bij lotgenotengroepen geweest, jaren lang regionaal contactpersoon geweest voor de Vereniging van Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB). Negen jaar een bestuursfunctie gehad bij St-AanZet.(Voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid) Ik ben wat men zo mooi noemt een ervaringsdeskundige.
6 jaar geleden heb ik een laatste dagbehandeling gehad in het Jelgerhuis en tegelijkertijd een cursus mindfulness gehad bij de Hegewier.
Bij de creatieve therapie in het Jelgerhuis ben ik in aanraking gekomen met het maken van kunst en bemerkte wat voor helende werking dat op me had. Samen met de mindfulness cursus en cognitieve therapie is voor mij het kwartje gevallen en ben ik geheel anders gaan denken.
Verander je denken en je verandert de omstandigheden waarin je zit.
Het piekeren wat ik constant deed, is gestopt en door mij creatief te uiten kwam er balans in mijn leven. De depressie is verdwenen en tot de dag van vandaag niet teruggekomen. Ik heb een manier van leven ontdekt die mij in balans houdt en van mijn bipolaire stoornis heb ik weinig last meer.”

“Iets creëren met je eigen handen, hoe onbeduidend dat mag lijken, kan het begin zijn tot meer activiteiten die je uit een dal kunnen halen. Iets maken wat mooi gevonden wordt, krikt de eigenwaarde op. Men kan weer iets en het wordt ook nog door anderen gewaardeerd. Dit was voor mij ook het begin van een stabiel leven na 30 jaar gedonder door een manisch depressieve stoornis.
Creativiteit is dus een belangrijk onderdeel van mijn leven, ook voor anderen is creativiteit belangrijk. Veel mensen met een psychische aandoening zijn heel erg creatief maar die creativiteit is ondergesneeuwd door problemen en psychisch gedoe.”
“Wij (voornamelijk ervaringsdeskundigen) willen die creativiteit weer naar boven halen in ons inloopatelier. Men kan bij ons weer iets creëren wat gewaardeerd wordt en gelijktijdig kun je praten met ervaringsdeskundigen wat je bezighoudt en krijg je van ons de aandacht die je verdient omdat wij weten wat het is om in een dal te zitten. Wij hebben letterlijk een put en proberen je daar uit te halen. Doordat wij een winkel hebben die creatieve handgemaakte producten verkoopt kan datgene wat je bij ons maakt ook nog verkocht worden…..levert je ellende zelfs nog geld op, is het niet mooi.”

Voor meer informatie over dit project kijkt u op de Facebook van Prachtig Makke

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)