Topstukken van Alma Tadema: De dood van de eerstgeborene van de Farao

20 okt 2016 - 11:11

Waarom moet iedereen naar de overzichtstentoonstelling van Alma Tadema in het Fries Museum? Finster op Fryslân vroeg vier kenners van de in Dronryp geboren schilder een schilderij uit te kiezen en te vertellen waarom het zo bijzonder is.

Deel 4: Peter Trippi over De dood van de eerstgeborene van de Farao (Death of the Pharaoh firstborn)

Peter Trippi is een kenner van kunst uit de negentiende eeuw en hoofdredacteur van het blad Fine Art Connoisseur. Hij was gastconservator voor de tentoonstelling over Lourens Alma Tadema, in wie hij al sinds de jaren tachtig is geïnteresseerd. De schilder was toen nog helemaal uit de gratie. Dat hij nu weer populair wordt vindt Trippi mooi, maar ook logisch: ,,Echt goede kunst komt altijd weer boven. En Alma Tadema weet op een of andere manier een snaar te raken bij mensen van nu. Zijn schilderijen hebben iets theatraals.''

Trippi koos voor De dood van de eerstgeborene van de Farao omdat het nogal somber is. Het wijkt daarom af van zijn verder zo kleurige en levenslustige werk. Het is voor het eerst dat Alma Tadema zich aan een Bijbels thema waagt: de dood van elke eerstgeboren zoon in Egypte was de laatste van de tien plagen waarmee God bij de Farao wilde afdwingen om het volk Israël vrij te laten. ,,Hij is de slechterik, maar toch krijg je medelijden met hem'', zegt Trippi.

Alma Tadema schilderde het werk in 1872, niet lang nadat hij zijn eigen pasgeboren zoon, Eugenius, aan de pokken was overleden. Daarmee is het een heel persoonlijk werk, zegt Trippi. Alma Tadema vond het zo belangrijk dat hij spijt kreeg dat hij het had verkocht en het terugkocht. Het schilderij hing thuis achter gordijnen, zodat Alma Tadema het niet altijd hoefde te zien. Toch vond hij het een van zijn meesterwerken en liet het na aan het Rijksmuseum, zodat zijn geboorteland ook een van zijn topstukken in bezit zou krijgen.

Kijk voor meer informatie op: www.friesmuseum.nl

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)