Topstukken van Alma Tadema: portret van Leopold Löwenstam

13 okt 2016 - 10:50

Waarom moet iedereen naar de overzichtstentoonstelling van Alma Tadema in het Fries Museum? Finster op Fryslân vroeg vier kenners van de in Dronryp geboren schilder een schilderij uit te kiezen en te vertellen waarom het zo bijzonder is.

Deel 3: Frank van der Velden over het portret van Leopold Löwenstam

Frank van der Velden is projectmanager van de tentoonstelling over Alma Tadema, die na het Fries Museum ook nog te zien is in Galerie Belvédère in Wenen en in het Leighton House Museum in Londen.

Hij koos voor het portret van Leopold Löwenstam, dat in juni plotseling boven water kwam tijdens de opnames van het BBC-programma Antiques Roadshow, zeg maar het Britse Tussen Kunst en Kitsch. De uitzending kwam voor het Fries Museum op een prachtmoment: een week voor de opening van de Alma-Tadematentoonstelling.

Maar ook afgezien van die publiciteitswaarde is het een heel interessant schilderij, vindt Van der Velden. Het is al een knap portret: ,,bijna impressionistisch'', maar het valt helemaal buiten de categorie historische schilderijen waarmee Laurens Alma Tadema zo beroemd geworden is.

Bovendien is de geportretteerde, Leopold Löwenstam, de etser van Alma Tadema: hij kopieerde zo het werk van de schilder en droeg daarmee enorm bij aan zijn bekendheid. Bovendien trouwde Löwenstam met de nanny van de Alma Tadema's.

Op 20 oktober deel 4: Peter Trippi over De dood van de eerstgeborene van de Farao.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)