Topstukken van Alma Tadema: Mozes gevonden

06 okt 2016 - 10:14

Waarom moet iedereen naar de overzichtstentoonstelling van Alma Tadema in het Fries Museum? Finster op Fryslân vroeg vier kenners van de in Dronryp geboren schilder een schilderij uit te kiezen en te vertellen waarom het zo bijzonder is.

Deel 2: Marlies Stoter over Mozes gevonden (The finding of Moses)

Marlies Stoter is conservator oude kunst van het Fries Museum. Zij werkte twee jaar bijna fulltime aan de tentoonstelling over Laurens Alma Tadema.

Zij koos voor het schilderij Mozes gevonden, waaraan Alma Tadema in 1902 begon, toen hij met zijn opdrachtgever John Aird een reis naar Egypte maakte. Aird was daar voor de opening van de eerste Aswandam, waarvan hij de bouwmeester was.

Het schilderij laat Mozes als baby zien, vlak nadat hij door een Egyptische prinses in een rieten mandje in de Nijl is gevonden. Op de achtergrond is het Volk Israël te zien, dat aan de piramides werkt. Later zou Mozes Israël uit Egypte leiden.

Volgens Stoter laat het grote schilderij Alma Tadema's grote oog voor detail zien, en hoe nauwgezet hij probeerde zijn schilderijen historisch zo goed mogelijk te laten kloppen.

Het werk illustreert ook hoe Alma Tadema ooit bijna was vergeten en nu weer enorm wordt gewaardeerd: in de jaren '50 werd Mozes gevonden nog opgerold in een steegje gevonden, maar in 2010 werd het voor 35 miljoen dollar aan een verzamelaar verkocht. Daarmee is het het duurste schilderij uit de Victoriaanse tijd ooit.

Op 13 oktober aflevering 3: Frank van der Velden over het portret van Leopold Löwenstam

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)