De duisternis van Marten Winters

15 sep 2016 - 14:35

Voormalig stadskunstenaar Marten Winters, bekend van Het Schip De Lading (2010), werkt niet alleen aan een groot project voor Culturele Hoofdstad 2018, hij schrijft ook een tv-scenario over zijn geboortedorp, Oudwoude.

tekst: Kirsten van Santen

Het dorp laat hem niet meer los. Beeldend kunstenaar Marten Winters, die deze week te gast was in een Salon (inspiratieavond) van theatergezelschap Tryater, heeft een gevarieerd oeuvre. Hij maakte

schilderijen, installaties, films en performances – vaak solo, maar ook samen met zijn publiek. Als een rode draad slingert het dorp waar hij opgroeide, in het noordoosten van Friesland, door dit werk. Soms refereert het er direct naar, soms is de verwijzing losjes en verborgen.

Van jongs af aan had Winters het gevoel dat Oudwoude iets duisters had. Bepaalde personen in het dorp, verhalen, de sfeer, een alleenstaande boom: iets donkers was er altijd. Iets naargeestigs. Dat hij als ‘import’ – zijn familie kwam uit Heerenveen – een buitenstaander was, moet aan dat gevoel hebben bijgedragen.

Toen Winters een paar jaar geleden het schrijven aan een tv-scenario over een ‘duister dorp’ oppakte, werd bekend dat Jasper S. uit Oudwoude was opgepakt voor de moord op Marianne Vaatstra. Zijn buurjongen van destijds. Een bizar toeval. Winters zocht hem op oude foto’s, maar vond niks. Griezelig en opnieuw: donker. Hij moet er wel werk over maken, direct of indirect. Over verborgen geheimen, buitenstaanderschap, uitsluiting en aanpassing.

Graag zou Winters zich volledig op zijn schrijven storten, maar hij is druk, heeft meer te doen. Hij is onder meer aan de slag met het project De Loop der Dingen voor Culturele Hoofdstad 2018.

Hij wil een grote kettingreactie in de stad veroorzaken. Er moet een lange keten van oorzaak en gevolg ontstaan, een gigantische Rube Goldberg-machine. Het is een groot project, waarvan een deel ook in de openingsact van het feestjaar 2018 wordt verwerkt. Die opening is in handen van artistiek leidster Ira Judkovskaja van Tryater: zij maakt een theatrale openluchtvoorstelling voor 200.000 toeschouwers.

In maart maakte Finster-verslaggever Herman Zijlstra een reportage over Winters' Rube Goldberg-machine.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)