Onder water in de kelder van het Natuurmuseum

11 aug 2016 - 09:04

Nu de provincie met 3,5 ton over de brug komt, kan directeur Gerk Koopmans van het Natuurmuseum los met zijn verbouwing van Friesland onder water. Een plek waar bezoekers zich straks waterwezens kunnen wanen.

Tekst en interview: Kirsten van Santen, camera en montage: Niels Gerstel

Ieder Leeuwarder kind is er wel eens geweest, in de installatie Friesland onder water, een sloot waarin je afdaalt en doorheen kan dwalen. Je kunt er even waterwezen worden, vis tussen de vissen, kikker tussen de kikkers.

Maar de opstelling is klein, kinderen rennen er snel doorheen, er gaan nogal eens dingen stuk. Dus kwam het nieuwe Collectiecentrum Friesland, dat inmiddels achter Crystallic in Leeuwarden is verrezen (een gemeenschappelijk depot voor de vijf Friese musea), als een zegen. Want het depot van het Natuurmuseum, in de kelder onder het atrium, moest ontruimd worden.

Wat te doen met die grote, donkere, ondergrondse zaal? Scheidend directeur Gerk Koopmans - hij zwaait in januari na ruim tien jaar af als directeur, maar blijft aan als projectleider van het onderwaterproject - was er snel over uit. Friesland onder water zou uitgebreid worden.

Dat kost al met al 1,4 miljoen euro. De provincie draagt 350.000 euro bij. Onder meer het Mondriaan Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds doen ook mee. Koopmans is hoopvol over een bijdrage van de Bank Giro Loterij.

In 2018 moet Leeuwarden een bijzondere attractie rijker zijn: bezoekers van het Natuurmuseum kunnen dan in een zelfrijdend karretje stappen dat ze meevoert door een winters landschap, mee de sloot in neemt, langs waterplanten en keersluizen voert, over de bodem van de Waddenzee en weer omhoog brengt, de zomer in.

Per dag zullen 400 mensen het ritje kunnen maken – er komen slechts twee wagentjes. Op drukke vakantie- en feestdagen zal niet iedereen mee kunnen, maar op gewone doordeweekse middagen in weekeinden zeker wel, zegt Koopmans.

,,Het zal zijn alsof het water om je heen ineens is weggezogen, maar alle dieren, stenen, planten er nog wel zijn.’’ Met licht-, geluids- en luchteffecten kunnen allerhande sensaties worden gecreëerd. ,,Een ervaring die zijn gelijke niet kent’’, belooft de directeur. Het project houdt het midden tussen entertainment en educatie. ,,We zijn niet op sensatie en opwinding gericht. Wel op verbazing, nieuwsgierigheid en verwondering.’’

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)