Meer hedendaags design op Schiermonnikoog

03 aug 2016 - 11:39

‘Op Schiermonnikoog is nauwelijks aandacht voor hedendaagse mode, design en architectuur, waar het wordt aangeboden is het gericht op de toeristische mainstream.' Zegt Charlotte Corstanje van Wad & Design. Volgens Wad & Design moet dat veranderen.

Sinds 2013 stuurt Wad & Design kunstenaars en ontwerpers naar het eiland. Die moeten hun visie op het eiland vertalen naar hedendaags design. Iets dat volgens de stichting niet alleen het eiland mist, in het hele Leeuwarden-Fryslân2018-programma is er weinig aandacht voor hedendaags design.

Wad & Design wil in 2018 weer een kunstfestival op het eiland organiseren, net als in 2013. Toen lieten 15 ontwerpers en kunstenaar hun licht schijnen over het eiland. In twee expositieroutes kon het publiek daar kennis mee maken. Ook waren er workshops, lezingen en masterclasses.

Kijk hieronder de video dat het festival in 2013 produceerde.

Charlotte Corstanje van Wad & Design vertelt dat het festival maar eens in de vijf jaar plaats vindt. ‘Vaker is niet financieel niet haalbaar.’ De kleine organisatie drijft op geld van bijvoorbeeld het Iepen Mienskip Fûns van de provincie. Onlangs trakteerde Leeuwarden-Fryslân2018 het festival op een extraatje. (Link naar PDF, met rapport).

Gedeputeerde Sietske Poepjes gaf de dames eerder dit jaar een cheque van € 2 018,=.

Volgens Leeuwarden-Fryslân2018 is het project innovatief en staat duurzaamheid en ambacht centraal in de ontwerpen. En dat past weer bij de doelstelling van Leeuwarden-Fryslân2018 zelf. Toch is Wad & Design geen deel van het officiële programma van Leeuwarden-Fryslân2018. Daarom is het festival afhankelijk van externe sponsoring.

Op dit moment zijn kunstenaars, ontwerpers en landschapsarchitecten zich aan het voorbereiden op de expositie van 2018.

Dit jaar en volgend jaar is er dus geen festival. Wel houdt Wad & Design een symposium. Hier kun je kennis maken met het proces van de verschillende kunstenaars, ontwerpers, architecten (en zelfs een foodontwerper) die meewerken. Het symposium vindt plaats op 16, 17 en 18 september 2016.

Ontwerpers, kunstenaars en architecten die meewerken aan Wad & Design.
Vormgever Annelys de Vet
Ontwerper Christien Meindertsma
Modeontwerper Elsien Gringhuis
Natuur- en landschapsbelevingontwerpers Henriette Waal en Sophie Krier
Landschaparchitecten Jorryt Braaksma en Claire Laeremans
Ontwerpers Maarten Kolk en Guus Kusters
Beeldend kunstenaar Tryntsje Nauta
Modeontwerper Winde Rienstra
Architect Nynke-Rixt Jukema

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)